Uhapšena su trojica pripadnika paravojne formacije „Šakali“, osumnjičenih za ratne zločine u selu Ćuška 1999. na Kosovu, nezvanično saznaje Danas.

Prema informacijama našeg lista, u nastavku velike međunarodne akcije Tužilaštva za ratne zločine i policija, jedan od osumnjičenih je zadržan u Švedskoj, drugi u Nemačkoj, dok je treći priveden u Kragujevcu. Očekuje se da narednih dana osumnjičeni u Nemačkoj bude identifikovan na osnovu otisaka prstiju, koje će organima te zemlje proslediti srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Podsetimo, ranije je uhapšeno devet pripadnika te paravojne formacije, koji su osumnjičeni za ratni zločin u selu Ćuška u okolini Peći, 1999. godine. Među uhapšenima je i Toplica Miladinović, komandant 177. VTO Peć koji se tereti da je 1999. naredio „Šakalima“ da proteraju albansko stanovništvo iz Peći i okolnih sela.

Veliku pomoć u rasvetljavanju ovog zločina pružio je i Euleks i to prilikom prikupljanja dokaza i tokom obezbeđivanja svedoka. Takođe, i Tribunal u Hagu je dostavio srpskom tužilaštvu forenzički materijal, koji je prikupljen nakon zločina 1999, dok je deo materijala dostavio i Fond za humanitarno pravo.

Tužilaštvo za ratne zločine je dosad pokrenulo istragu protiv 26 osoba zbog osnovane sumnje da su 14. maja 1999. ubili 41 osobu u selu Ćuška u opštini Peć. Pripadnici jedinice „Šakal“ terete se i da su ubili oca i strica Agima Čekua, jednog od komandanata OVK, u njegovom rodnom selu Ćuška.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari