Igor Milošević Privođenje Igora Miloševića, bivšeg vicekonzula Srbije u Njujorku izazvalo je nezapamćeno interesovanje svetskih medija, budući da je mladi diplomata doveden u vezu sa slučajem studenta Miladina Kovačevića koji mesecima predstavlja povod za najrazličitije spekulacije.

Igor Milošević Privođenje Igora Miloševića, bivšeg vicekonzula Srbije u Njujorku izazvalo je nezapamćeno interesovanje svetskih medija, budući da je mladi diplomata doveden u vezu sa slučajem studenta Miladina Kovačevića koji mesecima predstavlja povod za najrazličitije spekulacije. Protiv Miloševića je već ranije pokrenut disciplinski postupak zbog toga što je tom srpskom studentu kojem su američke vlasti oduzele pasoš izdao privremenu putnu dozvolu.
Oklevetani diplomata je kao argument za odluku da pomogne učesniku nasilja počinjenom nad mladim Amerikancem Brajanom Stajnhauerom naveo „suze i molbe“ Kovačevićeve majke. Ipak, pojedini američki mediji ne isključuju mogućnost da je Milošević za takvu uslugu primio određenu novčanu nadoknadu. Prema svedočenju prijatelja sada već bivšeg zvaničnika, on je ubrzo zažalio zbog užasne greške koju je počinio.
Najglasniji u osudama Miloševića bili su kongresmeni Čarls Šumer i Hilari Klinton, kao i član Predstavničkog doma Moris Hinči koji su apelovali na državnog sekretara Kondolisu Rajs da izvrši pritisak na vlasti u Beogradu da Miloševiću ukinu diplomatski imunitet, a Kovačevića uhvate i izruče pravosuđu SAD. „Prevara u koju je umešan Milošević predstavlja jedan od najtežih slučajeva zloupotrebe položaja“, smatra Šumer. Nasuprot tome, deo srpske javnosti stao je na Miloševićevu stranu, ističući da je na delu hajka protiv Srba. Pojedini analitičari smatraju da takav slučaj preti da ugrozi odnose Beograda i Vašingtona.
Raspitujući se za Miloševićevevu biografija, u Ministarstvu inostranih poslova naišli smo na zid ćutanja. Tamošnja služba za odnose s javnošću saopštila je za Danas da nisu spremni da daju podatke o bivšem radniku. Jedina informacija do koje su uspeli da dođu svetski mediji jeste da je reč o intelektualcu koji tek što je prevalio tridesetu godinu. Ako je suditi po rečima onih koji dobro poznaju Miloševića, njegova dosadašnja karijera bila je besprekorna, imajući u vidu činjenicu da mu je pošlo za rukom da za kratko vreme napreduje za čak dva diplomatska ranga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari