Iranska opozicija pozvala je proteklog vikenda sveštenstvo te zemlje da pomogne u oslobađanju uhapšenih tokom postizbornih nemira, pošto je jedan od privedenih preminuo u zatvoru.

Na opozicionom veb sajtu objavljeno je da je sin advokata koji je branio konzervativnog kandidata na predsedničkim izborima Mosena Rezaju ubijen u teheranskom zatvoru, gde je smešten posle postizbornih nemira u Iranu. Vlasti Irana nisu za sada potvrdile smrt privedenog.

Kako su saopštile organizacije za zaštitu ljudskih prava, stotine ljudi, među kojima su proreformski nastrojeni aktivisti, novinari, akademski građani i advokati, uhapšeno je tokom nemira posle spornih predsedničkih izbora održanih 12. juna. „Jedini način da izađemo iz ove situacije jeste da zatvorenici odmah budu oslobođeni“, navedeno je u zajedničkoj izjavi poraženih kandidata i nekadašnjeg predsednika Irana Muhameda Hatamija. Jedan od kandidata na predsedničkim izborima Mehdi Karubi naveo je u pismu dostavljenom ministru za obaveštajni rad Golamhoseinu Moseiniju-Edžeiju da su svi privedeni u nemirima podvrgnuti mentalnoj i fizičkoj torturi, objavljeno je na sajtu Galamnjuz.

U međuvremenu, iranski predsednik smenio je potpredsednika države Esfandiara Rahima Mašaija, samo dan pošto je to od njega zatražio vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamenei. „Ne smatram više sebe prvim potpredsednikom posle zahteva vrhovnog vođe i ponudiću svoje usluge dragom narodu gde god budem mogao“, naveo je Mašai u pismu koje je pročitano na iranskom radiju. Mašai je prošle godine, kada je bio ministar turizma, izazvao veliko negodovanje u konzervativnom delu iranske javnosti izjavom da su Iranci prijatelji sa Izraelcima. Uprkos pritiscima, Ahmadinedžad je branio Mašaijevo imenovanje na mesto potpredsednika, za koga je rekao da je skroman i lojalan iranskom islamskom sistemu.

Međutim, u spor, koji je trajao sedam dana, umešao se i vrhovni vođa Irana i zatražio smenu Mašaija.“Imenovanje Mašaija za potpredsednika je protivno i tvojim i interesima vlade i dovešće do razdora među tvojim pristalicama“, naveo je Hamenei u pismu upućenom Ahmadinedžadu.

Smenjena četiri ministra

Teheran – Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad smenio je ministre kulture, informisanja, rada i zdravlja, nekoliko dana pre kraja mandata te vlade. Agencija Mehr, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, prenela je da je ministar informisanja Golamhosein Moseni Edžeje smenjen nakon verbalnog sukoba na sednici vlade koji se dogodio povodom kandidature Esfanđara Rahima Mašaja za prvog potpredsednika vlade. Nisu navedeni razlozi za smenjivanje ministara kulture Hoseina Safara Harandija, rada Mohameda Džaromija i zdravlja Kamrana Bagerija Lankaranija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari