Saopštenje MUP-a Srbije u kojem je navedeno da je uhapšeno 13 policajaca i šest carinika osumnjičenih da su na graničnom prelazu Jabuka kod Prijepolja primali mito kako bi omogućili šverc i prelazak granice bez potrebnih dokumenata u gradu na Limu, odakle je najveći broj privredenih policijskih službenika, izazvalo je veliko interesovanje ovdašnje javnosti.

Komentari se kreću od potpune podrške nastojanjima nadležnih u MUP-u da i svoje redove „pročiste“ od nezakonitog rada pa sve do zahteva da se sa ovakvim radom i akcijama policije nastavi dok se mito i korupcija u svim oblastima društvenog života ne iskorene ili svedu u granice podnošljive realnosti.

Inače, MUP Srbije je uhapsio 13 policajaca i šest carinika osumnjičenih da su na graničnom prelazu Jabuka kod Prijepolja primali mito kako bi omogućili šverc i prelazak granice bez potrebnih dokumenata. Oni su uhapšeni posle višemesečnog rada Sektora unutrašnje kontrole policije i Unutrašnje kontrole carine, saopštio je MUP. Za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja terete se policijski službenici: Goran Š. (43), Milan L. (43), Selma K. (30), Zaim L. (23), Goran L. (43), Svetozar M. (31), Igor P. (28), Saša R. (38), Danilo F. (31), Pera P. (35), David D. (28), Igor G. (27) i Saud Č. (25). Privedeno je i šest carinskih službenika Uprave carine Carinske ispostave Jabuka zbog sumnje da su primali mito: Slobodan B. (58), Predrag M. (44), Veljko K. (40), Dragan S. (30), Veselin G. (54) i Gordana J. (40).

Policijski službenici iz Uprave granične policije Regionalnog centra prema Crnoj Gori Goran Š, Milan L. i carinik Slobodan B. su označeni kao organizatori kriminalne grupe koja se bavila primanjem mita i zloupotrebom službenog položaja od aprila do decembra 2009. godine. Svi članovi organizovane kriminalne grupe imali su, navodi se u saopštenju MUP, određeni zadatak, odnosno „stvarali su povoljne uslove koji su omogućavali policijskim službenicima da od građana zahtevaju ili primaju različite novčane iznose, kako prema njima ne bi preduzimali određene službene radnje“. Carinici su, u dogovoru sa policijskim službenicima, od građana koji prevoze robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, zahtevali novac kako bi im omogućili unošenje ili iznošenje robe iz Srbije kao i prelazak državne granice osobama koje nisu posedovale potrebna dokumenta. Na kraju smene, osumnjičeni su delili novac koji su od građana dobili. Nakon isteka zakonskog roka za zadržavanje osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti predati istražnom sudiji Okružnog suda u Užicu. Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i carinski službenik Dejan P. i bivši carinski službenik Rajica Đ, koji su u bekstvu. U nastavku policijske akcije, u utorak popodne, nezvanično saznajemo, uhapšeno je još šest policajaca.

– Ovo je dokaz da su službe MUP rešene da preduzmu mere prema svima koji krše zakon i ovo je rešenost da i u našim redovima očistimo one koji nezaslužuju da rade u policiji i da se prema njima preduzmu sve mere kao i prema ostalim građanima, jer je zakon isti za sve, izjavio je agenciji Beta Radomir Gole, načelnik Regionalnog centra granične policije prema Crnoj Gori. On je dodao da su preduzete sve mere da granični prelaz Jabuka funkcioniše normalno, uz ispomoć policijskih službenika Policijske uprave u Prijepolju, policijske stanice Priboj i stanice granične policije Priboj i Uvac kao i da je policija „iz svega ovoga izašla jača i čvršća“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari