Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, Služba za otkrivanje ratnih zločina juče je na različitim lokacijama u Srbiji privela osam osoba osumnjičenih da su u Srebrenici, na lokalitetu Kravice, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kako Danas saznaje, na slobodi je još pet osoba, za koje se pretpostavlja da su u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori.

Policija je osumnjičene privela u Tužilaštvo, koje je smešteno u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva za ratne zločine, naredba za sprovođenje istrage doneta je protiv bivših pripadnika Centra za obuku „Jahorina“ u sastavu Specijalne brigade MUP Republike Srpske zbog zločina u Srebrenici.

Među žrtvama se nalazi više od 1.000 civila muslimanske nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci identifikovani u masovnim grobnicama na više lokacija, među kojima su Glogova 1 i 2 i Ravnice.

Tužilaštvo i MUP tragaju za još nekoliko osumnjičenih za koje se pretpostavlja da su u zemljama u okruženju, piše u saopštenju.

Kako je za Danas izjavio tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, hapšenjem osumnjičenih za ratni zločin nad civilima u Srebrenici država Srbija šalje jasan stav o zločinima i o tom najmasovnijem zločinu posle Drugog svetskog rata koji se desio u Evropi.

– U pitanju su državljani Srbije, u tom trenutku su bili pripadnici specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Teretimo ih da su učestvovali u ubistvima u Srebrenici, na lokalitetu zemljoradničke zadruge Kravice, rekao je Vukčević novinarima.

Po našim saznanjima, naveo je Vukčević, tu je ubijen najveći broj ljudi stradalih u Srebrenici – preko 1.300. Mi smo po ovom predmetu radili izvesno vreme, ali je predmet intenziviran pojačanom saradnjom sa našim kolegama u regionu, kolegama iz Bosne i Hercegovine i na taj način smo došli do dokaza za ovih osam lica, rekao je Vukčević.

Na pitanje o kvalifikaciji dela, Vukčević je rekao da smatra da se u konkretnom slučaju radi o ratnom zločinu, a ne o genocidu.

Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine, kaže za naš list da je ovo prvi put da se Tužilaštvo za ratne zločine bavi masovnim ubistvima civila i ratnih zarobljenika u Srebrenici. On je dodao da se Srbija približava ključnom trenutku u suočavanju sa prošlošću.

– Mi se nikada nismo bavili zločinom takvih razmera. Veoma je važno da Srbija zauzme jasan stav prema Srebrenici kroz sudski proces, rekao je Vekarić.

Optužnica

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Ratka Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka. Oko 30.000 žena i dece deportovano je za dva dana. U izveštaju holandskih stručnjaka, objavljenom 10. aprila 2002, u kome se navode rezultati istraživanja okolnosti pada Srebrenice tokom rata u BiH, ocenjeno je da holandska vlada i UN snose deo odgovornosti za masakr Muslimana 1995. godine. Nakon toga holandska vlada i načelnik Generalštaba holandske vojske podneli su ostavke.

Optuženi i osuđeni

Za genocid u Srebrenici 1995. optuženi su vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i general Ratko Mladić. Njima se sudi pred Haškim tribunalom za ratne zločine. U decembru 2012. Haški tribunal je osudio generala Zdravka Tolimira, bivšeg pomoćnika Ratka Mladića i ratnog šefa obaveštajne službe Glavnog štaba VRS, na doživotnu kaznu zatvora. Osuđeni su i bivši oficiri VRS Vujadin Popović i Ljubiša Beara na kaznu doživotnog zatvora. Oficiri vojske i policije RS – Drago Nikolić osuđen je na 35 godina zatvora, Ljubomir Borovčanin na 17, Vinko Pandurević na 13, Radivoje Miletić na 19 i Milan Gvero na pet godina zatvora. General VRS Radislav Krstić osuđen je 2001. na 46 godina zatvora za genocid u Srebrenici, a kazna mu je potom smanjena na 35 godina. Osuđeni su i bivši oficiri VRS Momir Nikolić na 27 godina zatvora, Vidoje Blagojević na 18, Dragan Obrenović na 17 i Dragan Jokić na devet godina zatvora.

Biserko: Važno krenuti sa suđenjima

Beograd – Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je da je važno što je Srbija krenula sa suđenjima ljudima koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici i Istočnoj Bosni, uz ocenu da je istina o Srebrenici u Srbiji osporavana od samog početka. Biserko je za Klix.ba rekla da tek treba videti ko su uhapšeni u jutrošnjoj akciji, ali i da se ta hapšenja mogu dovesti u vezu sa činjenicom da se ove godine navršava 20 godina od zločina u Srebrenici. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari