U Makedoniji je tokom vikenda bilo više međuetničkih incidenata, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je juče saopštilo da je privedeno nekoliko osumnjičenih napadača. Pet osoba albanske nacionalnost je privedeno zbog sumnje da su napali 15-godišnjaka u centru Skoplja. Napadnuti dečak je zadržan u bolnici. MUP Makedonije je naredilo svojim pripadnicima da na posao dolaze javnim prevozom i na taj način deluju preventivno.


Mera kućnog pritvora izrečena je jednom punoletnom i dvojici maloletnih građana izrečena je i u vezi s napadima na građane u autobusu javnog prevoza u Skoplju na početkom prošle nedelje. Privedena su i dva napadača na policajca u Tetovu. Policajac je napadnut u subotu, a napadači su pripadnici navijačke grupe Balisti, fudbalskog kluba Škendija. U Tetovu je ovog vikenda napadnuta 16-godišnja devojčica makedonske nacionalnosti, dok se kretala ulicom. Nju je, najpre verbalno, onda fizički, napala grupa mladića albanske nacionalnosti. U noći između subote i nedelje, u skopskom naselje Čair gde većinom žive Albanci desio se još jedan incident. Policija saopštava da je desetoro mladih Albanaca napalo dvojicu 19-godišnjih momaka makedonske nacionalnosti. Na kućno lečenje iz bolnice je pušten i 66-godišnji stanovnik Skoplja, koga je u subotu uveče desetak mladića albanske nacionalnosti pretuklo pesnicama i bezbol palicama.

Poslednjih dana u Makedoniji je bilo više sličnih incidenata, koje su osudili makedonski zvaničnici, makedonske i albanske stranke, ali i međunarodna zajednica. Mada su napadači i napadnuti, sudeći po medijskim izveštajima, različitih nacionalnosti, MUP je nedavno saopštio da ne povezuje te incidente s etničkom pripadnošću. „Želim i da vas obavestim da su lica protiv kojih će biti podnete krivične prijave različitih nacionalnosti i pripadaju različitim etničkim zajednicama,“ rekla je ministarka policije Gordana Jankuloska.

Ne raspirujte strasti

Premijer Nikola Gruevski upozorava političke partije da svojim govorima ne raspiruju strasti. „Ne koristite govor mržnje ili govor koji na direktan ili indirektan način, ohrabruju izvesne grupe da na ovakav način prazne svoju negativnu energiju. To im nikako neće pomoći da dođu na vlast, to će samo doprineti da se o njima kao političkim grupama stvari loša slika“, rekao je premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari