Privodi se kraju obnova Dunavskog parka: Novosađani dobili novu omiljenu česmu (FOTO) 1foto. A. L./Danas

Česma u Dunavskom parku koju su godinama koristile generacije stanovnika Novog Sada, polako dobija svoj novi konačan izgled.

Iako je bila reč o običnoj česmi, izbetoniranoj na dva nivoa, za Novosađanke i Novosađane to je ipak ta „česma“. Dunavski park jedno je od omiljenih okupljališta u gradu i nema ko se nije u prolazu ili trku, bar jednom nad njom nagnuo i zahvatio „najslađu“ vodu.

Stara betonska česma može se reči da je po arhitekturi pripadala brutalizmu, popularnom u drugoj polovini prošlog veka, kakav je stil ove nove česme, skoro pa obnovljene, procenite sami. Sigurno je da ima više detalja.

Radovi na obnovi Dunavskog parka koji su počeli u februaru, polako se privode kraju. Rekonstrukcija je obuhvatila sve; staze, rasvetu, klupe, česmu, ograde, kante za otpatke, igralište za decu i jezerce.

Na površini od 6.209 kvadrata parka postravljena je nova ograda od 250 metara, popravljeno, doterano i ofarbano je 165 klupa i postavljeno 15 novih.

Obnova parka ukupno je koštala nešto više od 120 miliona dinara, a čitav posao je planiran da bude gotov do jeseni.

Dunavski park je najstariji park u Novom Sadu, smešten u samom centru. Sa svojih 620 stabala već 127 godina je najposećenija zelena oaza u gradu. Podizanje parka započeto je još 1895. godine.

Stara česma se „prodavala“ kao raritet za 5000 evra

Na sajtu „Kupujem prodajem“ krajem juna u kategoriji „antikviteti i umetnička dela – skulpture“ pojavio oglas u kom se prodaje stara česma iz Dunavskog parka, za čak 5000 evra.

„Česma je originalna i unikat je. Ima tragove korišćenja, ali je idalje u dobrom stanju. Kilometraža nije vraćana i sve su originalni delovi na njoj“, stajalo je u opisu ovog po svemu sudeći šaljivog oglasa.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari