Privođenje aktiviste Ekološkog ustanka iz Vranja, Dragana Antića, primer klasičnog zastrašivanja 1Foto: Shutterstock/BreizhAtao

Privođenje aktiviste Ekološkog ustanka i odbornika u Skupštini grada Vranja Dragana Antića primer je klasičnog zastrašivanja koje sprovodi vlast protiv svih onih koji se protive otvaranju rudnika litijuma, izjavio je danas FoNetu poslanik Srbija centra Slobodan Petrović, koji je kao svedok prisustvovao pretresu Antićevog stana.

„Partijska policija pretresa i hapsi po ulicama. Pitanje je šta će sledeće vlast da uradi u odbrani kopanja litijuma, i na šta je sve spremna“, rekao je Petrović.

Petrović je objasnio da u pretresu Antićevog stana policija nije našla bilo šta inkriminišuće za ono što se tereti, a to je pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka.

Prema njegovim rečima, policajci nisu sa sobom odneli nijedan predmet niti papir, osim što su ranije oduzeli Antiću mobilni telefon.

„Ne znamo šta su tražili“, dodao je Petrović, koji je pretresu prisustvovao u svojstvu građanina, kao i još jedan svedok.

Pretres je obavljen uz obrazloženje da se to radi u cilju pronalaženja tragova i dokaza o izvršenju krivičnog dela pripremanje dela protiv ustavnog uređenja iz člana 320 stav 1 Krivičnog zakonika i krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja iz člana 309 stav 1.

Petrović je naveo da je najpre video Antićevu objavu na Fejsbuku da su ga policajci presreli na ulici i priveli na informativni razgovor, te da očekuje da će to kratko trajati, a da – ako se ne javi za 15 minuta – znači da je zadržan.

„Zvao sam ga posle 15 minuta, nije se javio, zajedno sa kolegom advokatom Igorom Zlatkovićem otišao sam u policijsku stanicu, tamo nisu imali nikakve informacije da je priveden. Zlatković i ja smo posumnjali da je možda otet i prijavili smo moguću otmicu. Onda su došli i neki policijski šefovi, pa smo pričali i sa njima, oni navodno ništa nisu znali“, ispričao je Petrović.

Dodao je da je slučajno, pošto je izišao u hodnik da telefonira, video kako Antića trojica inspektora policije vode ka izlazu, i tu je reagovao, pa je krenuo za njima i kao svedok prisustvovao pretresu, kome Zlatković nije mogao da prisustvuje, jer mu je advokat.

„Nisu našli ništa što bi dokazalo ono za šta se tereti, ništa nisu odneli sa sobom, i tu se priča završila. Antića nisu vodili sa sobom, ostao je u stanu“, rekao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari