Opština Veliko Gradište već godinama nastoji da reši ekološki problem nastao eksploatacijom rudnika bakra i cinka u susednoj Novoj Moldavi u Rumuniji koji ugrožava zdravlje građana u priobalnom delu opštine i negativno utiče na ambicije turističkog razvoja u ovom kraju.

Naime, sa jalovišta rudnika na drugoj strani Dunava jaki jugoistočni vetrovi svake godine podižu oblake fine prašine koja osim ove opštine, zahvata i dve susedne komune – Golubac i Belu Crkvu. Do sada se opština Veliko Gradište obraćala zahtevom za preduzimanje hitnih mera nadležnim državnim institucijama i Vladi Republike Srbije, šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji kao i Komisiji za ekologiju Evropskog parlamenta, kao i Vladi Rumunije i čelnicima opštine Nova Moldava.

U međuvremenu, opština Nova Moldava je pokušala da minimalizuje posledice ovog problema polivanjem jalovišta kako se nataložena prašina usled naleta vetra ne bi podizala što je, međutim, dalo samo kratkoročne rezultate.

Nakon niza zahteva i urgencija opštine, Evropska komisija je opštinama Veliko Gradište i Nova Moldava prošle nedelje uputila dopis kojim ih obaveštava da je povodom ovog slučaja otvorila postupak br. 2012/2182 po službenoj dužnosti. Povodom toga, rumunskoj vladi Komisija je 21. februara ove godine, poslala obrazloženo mišljenje na koje očekuje odgovor kako bi donela procenu i dalje postupala u slučaju mogućeg kršenja zakona Evropske unije. Dostavljene žalbe Komisiji odnose se na primenu Direktive 2006/21/EU Evropskog parlamenta i Veća od 15.03.2006. godine o upravljanju otpadom ekstraktivne industrije. Po dobijanju potrebnih podataka, opštini Veliko Gradište biće omogućeno da dalje prati ovaj slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari