U svom obraćanju medijima povodom obeležavanja Dana oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu, predsednik Skupštine Grada Zaječara Saša Mirković predstavio je pokretanje inicijative za povezivanje Zaječara sa Francuskom kroz privrednu i kulturnu saradnju i bratimljenje grada Zaječara sa nekim gradom u Francuskoj. Ambasadorka Republike Francuske u Srbiji gospođa Kristin Moro izjavila je da će ona lično i ambasada Francuske u Srbiji proučiti današnju inicijativu predsednika Skupštine Grada Zaječara i pronaći grad u Francuskoj sa kojim će se Zaječar pobratimiti, prenosi portal Grada Zaječara.

– Naša dva naroda povezuje večno prijateljstvo i svaki građanin Republike Francuske u Zaječaru može da se oseća kao kod svoje kuće. Gospođu Moro sam pozvao da u narednom vremenskom periodu počnemo da gradimo odnose sa Republikom Francuskom razvijanjem kulturne i privredne saradnje i bratimljenjem sa nekim gradom iz Francuske. Zaječar će se odužiti francuskom narodu i francuskoj vojsci podizanjem spomenika generalu Gambeti za stogodišnjicu oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu 2018. godine, rekao je Saša Mirković.

Prihvatajući inicijativu predsednika Skupštine, Kristin Moro je izjavila da će zajednički raditi na ostvarenju inicijative za privredno i kulturno povezivanje Zaječara i nekog francuskog grada. Ambasadorka je takođe u ime francuskog naroda izrazila zahvalnost na pokretanju inicijative da se generalu Gambeti podigne spomenik za stogodišnjicu oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu. Francuska ambasadorka u Srbiji Kristin Moro razgovarala je u Gradskoj upravi sa čelnicima Grada Zaječara i u Narodnom muzeju u Zaječaru otvorila izložbu „Valjevo – grad bolnica 1914-1915“ pripremljenu u spomen na velika ratna stradanja tokom epidemije tifusa u Valjevu u Velikom ratu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari