Privredni sud u Beogradu proglasio se nadležnim za tužbu u visini od 15 miliona dolara koju je pre 18 godina podnela londonska osiguravajuća kuća Lojd protiv pet bivših jugoslovenskih republika. Reč je šteti koju je u junu 1991. godine na aerodromu „Brnik“ kod Ljubljane napravila tadašnja JNA bombardujući aerodrom. Tužbe su podnete protiv Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije. Pravni stručnjaci tuženih država smatraju da je odluka Privrednog suda apsurdna.


Proces koji je pokrenut 1994. osporavan je od svih bivših republika jer nisu priznavale nadležnost beogradskog suda. Zbog nerešenog pitanja sukcesije, ročišta su odlagana tri puta.

Predsednik Privrednog suda u Beogradu Zlatan Dimitrić potvrdio je za Danas da je pre desetak dana doneto rešenje po kojem je ovaj sud nadležan za tužbu Lojda, kao i da će ono biti upućeno tuženim državama u procesu.

– Procedura je takva da se rešenje šalje diplomatskim putem. Iz našeg suda uputićemo ga Ministarstvu pravde Srbije, koje će ga proslediti našem Ministarstvu spoljnih poslova, a ono nadležnima u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Onda se čeka njihov odgovor – kaže Dimitrić. On dodaje da ta procedura traje mesecima, a da tužene države imaju mogućnost da ulože žalbu na donetu odluku Privrednog suda. U tom slučaju predmet će ići u beogradski Apelacioni sud.

Lojd je tužio bivše republike SFRJ zbog štete na aerodromu „Brnik“ zahtevajući 15 miliona dolara, uz kamatu od osam odsto godišnje počev od juna 1991. Tužene države – Slovenija, Hrvatska, BiH, Makedonija i Srbija osporavale su tvrdnju Lojda da je za procesuiranje tužbe nadležan beogradski sud. Pored rešenja da je nadležan za ovaj slučaj, Privredni sud je doneo i rešenje po kojem Lojd mora da uplati aktorsku kauciju, kako bi tužene strane imale pokrivene troškove u slučaju da tužilac izgubi spor.

Advokat Slobodan Beljanski kaže za Danas da je slučaj složen i da bi trebalo imati uvid u sve činjenice.

– Na prvi pogled odluka Privrednog suda zvuči paradoksalno i bilo bi zanimljivo videti na osnovu čega je doneta. Činjenica da proces traje više od 17 godina govori o njegovoj pravnoj ozbiljnosti i očigledno mnogim nerešenim pitanjima – ukazuje Beljanski.

Zamenica glavnog pravobranioca BiH Dragica Miletić nedavno je izjavila da je proces u vezi sa tužbom Lojda počeo tek 2005, „iako je tužba podneta za vreme rata“. Ona je naglasila da države bivše SFRJ osporavaju tvrdnje „Lojda“ da je za procesuiranje tužbe nadležan sud u Beogradu i da tek nakon što se odredi nadležnost drugih sudova, mogu da se izvode konkretni dokazi.

Predstavnik Srbije bez komentara

Gašo Knežević, predstavnik Srbije u Komisiji za sukcesiju bivše SFRJ nije želeo da komentariše za naš list „slučaj Lojd“, jer, kako kaže, „ne komentariše tužbe“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari