Uprkos turbulentnoj političkoj situaciji u Srbiji, uzrokovanoj proglašenjem nezavisnosti Kosova, zastoja u privredno-ekonomskoj saradnji srpskih firmi sa kompanijama iz „neprijateljskih“ država, ako je suditi po poslednjim primerima iz Kragujevca, ipak – nema.
Naprotiv, poslovodstvo Zastave Oružja i američkog Remingtona prekjuče su, usred Kragujevca, parafirali protokol o nastavku i proširenju dvogodišnje saradnje dveju kompanija, kojim je, između ostalog, predviđen i zajednički rad Zastavinih i stručnjaka Remingtona na razvoju i osvajanju novih proizvoda (lovačkih karabina), koji će u narednom periodu biti ponuđeni kupcima u SAD.

Uprkos turbulentnoj političkoj situaciji u Srbiji, uzrokovanoj proglašenjem nezavisnosti Kosova, zastoja u privredno-ekonomskoj saradnji srpskih firmi sa kompanijama iz „neprijateljskih“ država, ako je suditi po poslednjim primerima iz Kragujevca, ipak – nema.
Naprotiv, poslovodstvo Zastave Oružja i američkog Remingtona prekjuče su, usred Kragujevca, parafirali protokol o nastavku i proširenju dvogodišnje saradnje dveju kompanija, kojim je, između ostalog, predviđen i zajednički rad Zastavinih i stručnjaka Remingtona na razvoju i osvajanju novih proizvoda (lovačkih karabina), koji će u narednom periodu biti ponuđeni kupcima u SAD. Zastava i Remington su potpisali i sporazum o ovogodišnjem izvozu Zastavinih lovačkih karabina, malokalibarskih pušaka i pištolja u Ameriku, u ukupnoj vrednosti od oko tri miliona dolara.

Valjda će preovladati razum

Predsednik sindikata u Zastavi Oružju Jugoslav Ristić ne krije bojazan od eventualno daljeg zaoštravanja odnosa zvanične Srbije s međunarodnom zajednicom, pre svega sa Amerikom i vodećim zemljama Evropske unije. – Ukoliko srpske vlasti nastave da zaoštravaju odnose s najrazvijenijim zemljama u svetu, onda će to najpre da oseti domaća privreda, a pre svih izvoznici oružja, pošto plasman te vrste proizvoda na inostranim tržištima najčešće nije moguć bez saglasnosti najmoćnijih svetskih država. Koliku bi štetu domaća odrambena industija u tom slučaju pretrpela, suvišno je i napominjati – kaže on.

– Ne želim, jednostavno, ni da mislim o tome. Otuda želim da verujem da će, povodom otcepljenja Kosova od Srbije, razum i pragmatizam da prevladaju osećanja, i da nećemo da se vratimo u devedesete prošloga veka i u izolaciju. Gotovo da sam ubeđen da fabrike Odbrambene industrije, ali i preovlađujući deo domaćeg metalskog kompleksa, ne bi uspele da prežive novu međunarodnu izolaciju zemlje – smatara Ristić.

Valja ovom prilikom napomenuti da je informacija Danasa da delegacija američkog Remingtona u Kragujevac i Zastavu stiže početkom sedmice, odnosno tek dan nakon jednostranog proglašanja nezavisnosti Kosova, minulog ponedeljka ovde dočekana s opštom nevericom. Malo ko je, naime, bio spreman da poveruje da su se biznismeni iz Amerike, u vreme dok demonstranti kidišu na Ambasadu SAD u Beogradu, usudili da dođu u Srbiju i centar Šumadije, kako bi parafirali prethodno, u Las Vegasu, postignuti dogovor o nastavku (i proširenju) saradnje Zastave Oružja i Remingtona. Amerikanci su, ipak, došla, protokol o saradnji je potpisan prekjuče, kad su predstavnici Remingtona napustili Šumadiju i Srbiju, i to bez ikakvih problema.
Direktor Zastave Oružja Rade Gromović nakon verifikacije poslovnog aranžmana sa američkim partnerom izjavio je za naš list da su predstavnici obe kompanije zadovoljni potpisanim protokolom o nastavku saradnje i postignutim dogovorima o zajedničkom osvajanju i razvoju novih tipova lovačkih karabina, namenjenih kupcima u SAD. Američki biznismeni iz Kragujevca i Srbije otišli su zadovoljni, a u istom raspoloženju ostavili su i svoje domaćine, čelnike i radnike kragujevačke fabrike oružja, koji su, inače i uzgred, za ovu godinu do sada već ugovorili izvoz vojnog (pešadijskog), lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu (pištolja i revolvera) od rekordnih 30 miliona dolara, uključujući i isporuku pušaka M 21 mitraljeza i revolvera i u Irak, u vrednosti od pet miliona dolara.
Povratak Zastave Oružja i ostalih fabrika domaće odbrambene industrije i Irak, opet ne bi bio moguć, da vlasti te bliskoistočne zemlje pre sklapanja ugovora o kupovini srpskog oružja i vojne opreme o tome nisu dobile saglasnost, odnosno dozvolu administracije SAD, što potvrđuju i u firmi SDPR Jugoimport, zaduženoj za plasman oružja na inostranim tržištima. Fabrike domaće odbrambene industrije nedavno su, podsetimo, sa iračkim Ministarstvom odbrane sklopile ugovor o izvozu oružja i vojne opreme u Irak od svih 235 miliona dolara. Ovaj poslvni aranžman nagoveštava da bi domaća vojna industrija u dogledno vreme ponovo mogla da postane najznačajniji srpski izvozni brend, o čemu je naš list svojevremeno već pisao, najavljujući takvu mogućnost.
Prethodnom treba dodati da su nedavno, neposredno uoči proglašenja nezavisnosti Kosova, poslovodstvo Grupe Zastave vozila i menadžment američko-nemačke kompanije Opel, na pregovorima u Nemačkoj, dogovorili o tehničkoj – tehnološkoj pomoći Opelovih stručnjaka u pripremama za početak proizvodnje Opelovog modela „astra klasik“, koja u pogonima Zastavine Fabrike automobila treba da startuje u drugoj polovini ove godine. Ovde se, doduše, još uvek ne zna da li će Dženeral Motors, odnosno Opel koji posluje u sastavu DŽM učestvovati na predstojećem tenderu za prodaju Zastavine fabrike automobila, na šta bi već, prema preovlađujućoj proceni mogli da utiču budući potezi vrha srpske vlasti, vezani za poziciju Srbije u međunarodnoj zajednoci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari