Azilanti iz azijskih i afričkih zemalja u Sjenicu i Tutin, ipak, počeće da stižu od kraja ove i početka sledeće sedmice. To je poslednja informacija iz ove dve opštine na Pešterskoj visoravni. Prvobitno je bilo najavljeno da će u sjeničku opštinu stići u utorak popodne ili u sredu pre podne. U sjeničkoj opštini kažu da tačan datum dolaska ne znaju, ali očekuju da će prva grupa stići do kraja ove sedmice.

 U Sjenici bi trebalo da privremeno boravi stotinak azilanata i za njih je pripremljen hotel „Berlin“. Predsednik te opštine Hazbo Mujović kaže da, kada je objavljena vest da će Sjenica biti jedno od mesta privremenog boravka azilanata, javljali su se građani, ali i oni na privremenom radu u inostranstvu i nudili svoje kuće za smeštaj tih ljudi. U sjeničkoj opštini je odmah pokrenuta i humanitarna akcija prikupljanja pomoći za azilante, koju sprovode Humanitarno društvo „Merhamet“ i Kancelarija za mlade.

U tutinskoj opštini azilante očekuju od ponedeljka. Do tada će biti potpuno završena adaptacija upravne zgrade bivšeg Drvnog kombinata „Jelak“. Predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije, posle obilaska dve lokacije koje je opština Tutin ponudila za smeštaj, odlučili su se za objekat čije sređivanje je u toku. Salih Hot, zamenik predsednika opštine Tutin, kaže da taj prostor ima oko 300 kvadrata, da će morati kompletno da se adaptira i moći će da primi „od 60 do maksimalnih 120 azilanata“.

– Formirali smo stručne ekipe i one su odmah počele da rade. Do kraja ove sedmice ceo posao će biti završen i od sledećeg ponedeljka moći ćemo da primimo te ljude. Adaptaciju finansira lokalna samouprava, ali smo pozvali i tutinske privrednike da pomognu, jer sve mora besprekorno da funkcioniše, naglašava Hot. On dodaje da će predstavnici ove opštine do kraja sedmoce obići centre za prihvat azilanata u Srbiji „da vide kako se tamo radi, jer mi nemamo iskustva u tim poslovima“. Po rečima zamenika predsednika tutinske opštine na sednici Štaba za vanredne situacije biće formiran tim „koji će svakodnevno pratiti šta se događa u Centru i biće uvek na usluszi tim ljudima“.

Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, koji je na čelu Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Srbije, u saradnji sa opštinama Sjenica i Tutin, inicirao je donošenje zaključka za privremeni smeštaj i obezbeđivanje osnovnih životnih uslova za lica koja traže azil u Srbiji.

– U ovako teškim situacijama moramo da pokažemo više saosećanja i ljudskosti, jer humanost ne poznaje granice, vere i nacije. Pojavio se problem, mi smo ponudili rešenje, a Vlada je naše rešenje prihvatila. Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja će, zajedno sa drugim vladinim institucijama,koordinirati akciju privremenog smeštaja azilanata u opštinama Sjenica i Tutin sve dok se ne nađe trajno rešenje za njih, rekao je za Danas ministar Ugljanin.

Humanitarna akcija i u Novom Pazaru

I u Novom Pazaru u toku je akcija prikupljanja pomoći za azilante, koju sprovode nevladina organizacija „Forum 10“ i Udruženje samohranih roditelja „Zajedno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari