Čišćenje drobilane ugljenokopa „Drmno“ jeste uzgredan posao ali ga je neophodno obaviti. Krajem aprila otvorene su ponude za javnu nabavku u vezi sa čišćenjem Drobilane PK „Drmno“.

Po rečima Gorana Horvata, direktora Direkcije za proizvodnju uglja PD „TE – KO Kostolac“, učestvovale su tri firme – „Kostolac – usluge“, „Kostovo Obilić“ i „Budućnost“ iz Obrenovca. Sve tri ponude su bile nepotpune i krenulo se u novi postupak, raspisana je nova javna nabavka. -Otvaranje ponuda je bilo planirano za 30. jul. Pošto smo mi u ovom poslednjem periodu, nekoliko meseci pre remonta ugljenog sistema i drobilane radili na čišćenju drobilane po ugovoru „Kostolac – usluge“ i zbog ograničenih sredstava morali smo da smanjimo broj radnika na čišćenju, rekao nam je Horvat i nastavio: – Očekivali smo da će ta javna nabavka da bude završena i da posle remonta ugljenog sistema, 15. jula, da ćemo imati rešenu situaciju. U poslednje dve ili tri godine, koliko ja imam informaciju, postupak za angažovanje firmi za čišćenje drobilane su bile jako komplikovane za izvođenje. -Na osnovu svega toga, u razgovoru sa direktorom PD „TE – KO Kostolac“, Draganom Jovanovićem, on je dao predlog da se u tom nekom prelaznom periodu, dok ta javna nabavka ne bude završena, da se izvrši prijem radnika preko Omladinske zadruge ili preko Ugovora o privremeno – povremenim poslovima. Na osnovu toga Pravna služba je napravila zahtev prema EPS-u za prijem 50 nekvalifikovanih radnika, koji bi radili na poslovima čišćenja drobiličnih postrojenja i sistema deponijskih linija na drobilani i praktično se krenulo u te aktivnosti. Do 15. jula su ti ljudi angažovani, izvršeni su lekarski pregledi, zatim i obuka iz bezbednosti i zdravlja na radu pre svega, a posle toga i tehnička obuka na postrojenjima na drobilani. Oni su angažovani da rade privremeno na tri meseca, odnosno 90 dana. Ovaj posao čišćenja je jako bitan za našu kompaniju. Drobilična postrojenja se nalaze praktično u zgradi i prilikom drobljenja uglja dolazi do stvaranja velikih naslaga prašine. Zato na presipnim mestima dolazi do zagušenja materijala, tako da svakodnevno je potreban veliki broj nekvalifikovanih radnika, koji rade na tim čišćenjima. Taj deo posla je jako bitan u celom procesu proizvodnje, naročito u Drobilani PK „Drmno“, istakao je Goran Horvat.

Isporuka uglja sa drobilane

U Privrednom društvu „Autotransport“ spremni su da ugalj odvezu na tražene adrese, kaže nam Stefan Švarc, šef voznog parka u ovoj kompaniji: -Preduzeli smo sve pripreme, da bi sve bilo spremno za ovogodišnji prevoz uglja. Na raspolaganju za ovu namenu imamo oko 18 kamiona za prevoz malim potrošačima, kao i 11 šlepera za potrebe većih potrošača. U zavisnosti od proizvodnje uglja, „Autotransport“ je spreman da isporuči ugalj svima. Kupci treba da imaju razumevanja prilikom isporuke uglja, jer se dešava da naši kamioni zbog uskih prilaza ne mogu da priđu krajnjoj lokaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari