Načelnik Republičke sanitarne inspekcije za Pirotski okrug Leposava Veljković izjavila je juče da je privremeno zabranjeno kupanje na Gradskom kupalištu u Pirotu zbog neispravnosti vode za kupanje.
Prema njenim rečima fizičkom, hemijskom i biološkom analizom vode utvrđeno je prisustvo 38.

Načelnik Republičke sanitarne inspekcije za Pirotski okrug Leposava Veljković izjavila je juče da je privremeno zabranjeno kupanje na Gradskom kupalištu u Pirotu zbog neispravnosti vode za kupanje.
Prema njenim rečima fizičkom, hemijskom i biološkom analizom vode utvrđeno je prisustvo 38.000 koliformnih bakterija, što je previše i za vode druge kategorije za koju je predviđen maksimum od 20.000 bakterija.
Uzorci vode iz dubljih slojeva pirotskog Kupališta uzeti su 27. juna, a analize koje je radio Zavod za zaštitu zdravlja u Pirotu bile su gotove 4. jula. Tada je i inspekcija zabranila rad.
Rešenjem inpekcije o privremenoj zabrani rada naloženo je JP Komunalac koje brine o Kupalištu da odmah istakne table o zabrani kupanja, da ispusti svu vodu, izvrši mehaničko čišćenje, ispiranje dna kupališta i njegovu dezinfekciju, pusti svežu vodu uz stalni dotok vode koja bi prelivala ivice kupališta.
– Tek kada se sve završi kako je naloženo uzeće se novi uzorci vode i tek posle tih rezultata videće se da li će biti dozvoljeno kupanje. Analizom vode u plitkom delu za decu i neplivače utvrđeno je da je voda ispravna, ali smo mi naložili da se zabrani kupanje na celom Kupalištu – kaže Veljkovićeva, dodajući da će uslediti nove analize vode.
Zamenik direktora Komunalca Boban Tolić izjavio je da su po nalogu inspekcije odmah ispustili vodu iz bazena i počeli čiščenje i dezinfekciju ne samo dna bazena, nego celog kompleksa.
– Kupalište je počelo da radi 18. juna ove godine. Prema nekim podacima do sada je na njemu bilo oko 25.000 kupača, što je veliki broj. Privremenoj zabrani doprineli su i sami kupači i njihove nehigijenske navike. Rezultati prvog uzorkovanja vode pokazali su da je ona ispravna za kupanje. Moram da kažem da na samom kupalištu ima tri toaleta, ali mnogi to izgleda nisu poštovali – kaže Tolić.
Kako smo saznali od specijaliste higijene u Zavodu za zaštitu zdravlja u Pirotu dr Tatjane Vidanović, bakterije pronađene u vodi Kupališta poreklom su iz creva, ima ih u mokraći i izmetu, a mogu se naći i u zemljištu gde ima prljavštine.
– To su bakterije na koje je zdrav čovek imun, dok deca i starci nisu. S njima obično idu bakterije koje mogu biti opasne po zdravlje. Zasad se niko od onih koji su se ovde kupali nije žalio na neke zdravstvene smetnje. Do zagađenja je verovatno došlo zbog nehigihijenskih navika kupača – kaže Vidanovićeva.
Lekari s Očnog i Kožnog odeljenja Bolnice u Pirotu potvrdili su nam da se za sada niko nije žalio na zdravstvene smetnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari