Podovi u prizemlju Tehničke škole u Pirotu oštećeni su usled sleganja tla i tonu, a ako se hitno ne betoniraju u školi kažu da će popustiti i temelji ove najstarije i najveće škole u Pirotskom okrugu. Pomoć je izgleda stigla u poslednjem trentuku jer je Ministarstvo prosvete obezbedilo više od 5,7 miliona dinara za rekonstrukciju poda u ovoj školi koju pohađa 730 učenika iz celog Pirotskog okruga.

Podovi u prizemlju Tehničke škole u Pirotu oštećeni su usled sleganja tla i tonu, a ako se hitno ne betoniraju u školi kažu da će popustiti i temelji ove najstarije i najveće škole u Pirotskom okrugu. Pomoć je izgleda stigla u poslednjem trentuku jer je Ministarstvo prosvete obezbedilo više od 5,7 miliona dinara za rekonstrukciju poda u ovoj školi koju pohađa 730 učenika iz celog Pirotskog okruga. Škola je građena 1970. godine, a tada podovi nisu betonirani, što je i glavni razlog njihovog propadanja, negde i do tridesetak santimetara.

Učenici se sapliću

Ulegnuća su velika, sve ih je više i veoma je nezgodno kretati se po njima. Često se saplićemo, a neretko i padamo. Jedan od učenika je uganuo nogu. Većih povreda nije bilo, ali je pitanje vremena kada će se i to desiti – kažu đaci.

Direktor škole Aca Božić kaže da su se prvi propusti koji su učinjeni prilikom izgradnje pokazali pre desetak godina, ali da od 2003. godine počinje naglo sleganje tla u holovima i učionicama u prizemlju.
– To sleganje tla izazvalo je havariju jednog dela vodovoda koji je isključen pre dve godine, a ugrožene su i instalacije za grejanje koje se nalaze ispod podova. Reč je o površini većoj od 1.000 kvadratnih metara. U pitanju je 12 učionica i kabinet, biblioteka, mokri čvorovi u prizemlju, hol i hodnik. U nekim delovima je pod potonuo i više od 30 centimetara. Škola je građena 1970. godine na močvarnom zemljištu, ali ne bi bilo problema da su podovi dobro urađeni. Postoji greška u projektu i kod izgradnje jer nigde nema ploče od armiranog betona već je samo nasipan šljunak koji je tamponiran i preko koga su posle lepljene pločice – kaže Božić
Božić kaže da su usled stalnog propadanja, primećena i dva naprsnuća na temeljima zgrade.
– To što jedan deo škole nema vodu u hidrantskoj mreži predstavlja veliku opasnost, a od tog stalnog sleganja tla pitanje je dana kada će da stradaju i cevi za grejanje i da škola potpuno ostane bez grejanja. U nekoliko učionica školske klupe i stolice su nakrivljene i učenici sede ukoso a bilo je i slučajeva da pojedini učenici uganu noge u udubljenjima školskih hodnika – kaže Božić.
Prema njegovim rečima, u toku su opsežne pripreme na izradi projekta i dokumenata za raspisivanje tendera i izbor izvođača kako bi se podovi popravili.
– Građevinski stručnjaci su konstatovali da brza i kvalitetna popravka može da zaustavi dalja oštećenja, čime će se sačuvati i sama zgrada. To znači da će radovi početi i okončati se tokom ovogodišnjeg školskog raspusta. Pored novih podova, biće postavljene i nove instalacije za vodu i grejanje koje treba da budu iznad zemlje. Očekujemo pomoć javnih preduzeća u gradu, prvenstveno „Toplane“ oko izrade projekta za grejanje – kaže direktor Božić
Ovaj problem rukovodstvo škole je mnogo puta ranije prijavljivalo nadležnim službama u lokalnoj vlasti i Vladi Srbije, tražeći pomoć.
– Osim obećanja, nikakvu konkretnu pomoć nismo dobili sve do sada, dok Ministarstvo prosvete nije izdvojilo ova sredstva. Očekujemo pomoć i lokalne samouprave ali za sada nema nikakvog odgovora- kaže Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari