Bez Mladena Krstajića, alfe i omege tima i igre srpskog prvaka, ili ipak s još nedovoljno oporavljenim kapitenom, mudro oprezni u predviđanjima i obećanjima, ali pozitivnih misli i energije, fudbaleri Partizana probaće da „načnu” Helsinki u prvom duelu trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona i bilo kakvom pobedom, već večeras iz svoje Humske, zakorače u plej-of završnicu trke za prestiž i „brdo” evra.

STADION: Partizana. KAPACITET: 32.714 mesta. SUDIJA: Alen Jafet (Izrael).

PARTIZAN: R. Ilić, Stevanović, M. Jovanović, Krstajić (Stanković), Lazevski, Petrović, Tomić, Moreira. S. Ilić, Iliev, Kleo. Trener Aleksandar Stanojević.

HELSINKI: Valen, Karkainen, Sumusalo, Magnuson, Rafinja, Fovler, Medo, Zaneli, Pelvas, Vesto, Makele.

Trener Anti Murinen.

 

 

– Svaki trijumf je dobrodošao. Utakmice s Helsinkijem imaju specifičnu težinu i važnost, jer uspeh u njima vodi u evropska takmičenja, Ligu Evrope ili Ligu šampiona. Zato ih jedva čekamo. Protivnik je opserviran iz svih uglova, ali je za njegovu eliminaciju neophodno i da ponovimo najbolje elemente igre protiv Pjunika, zadržimo mirnoću i koncentraciju od prvog do poslednjeg minuta. Helsinki nije na nivou ekipa iz „lige petice”, ali je kvalitetom sličan APOEL- u i Brižu, protiv kojih se nismo baš proslavili. Partizan se nikoga ne plaši, i ovog puta želimo da nametnemo svoj ofanzivan stil, ali ne smemo nikome ni da pretimo, zalećemo se i suviše reskiramo. Idemo polako i pametno, do konačnog cilja. Za početak, valja im doskočiti u prekidima. To im je najjače oružje, mada umeju da igraju i u polju – podseća, opominje i nagoveštava mladi trener crno-belih Aleksandar Stanojević.

Sinoćnji trening trebalo je da reši dilemu oko Krstajićevog nastupa (ako stručni štab ne bude hteo previše da rizikuje drugi štoper biće mladi Stanković), a ono što je i bez njega bilo jasno je da se Lazevski vraća na mesto levog beka (umesto povređenog Kizita), tj. da će na suprotnoj strani dejstvovati Ivan Stevanović.

– I ovog puta smo favoriti na papiru, istina manji nego protiv Pjunika. Očekujem još teže i potpuno drugačije mečeve od onih s Jermenima, ali verujem da će opet Partizan više da se pita za ishod. Rekao bih čak da su Finci u prednosti samo kada je u pitanju vazdušna igra, odnosno da smo kvalitetniji na ostalim poljima. Naravno, to treba na delu pokazati – smatra desni bek kluba iz Humske.

I prvi golgeter Partizana, strelac jednog gola u oba meča s Pjunikom, Brazilac Kordova Kleo akcentuje engleske karakteristike igre Helsinkijeve igre, koji na sreću našeg tima u ovih 90 minuta neće moći da računa na levokrilne centaršuteve „pocrvenelog” Baha.

– Znamo da, poput ostrvskih ekipa, forsiraju igru u vazduhu, pa ćemo zbog toga nastojati da je spustimo na zemlju i brzom razmenom pasova stignemo do gola. Spremili smo odgovor i na njihove udarce iz kornera i slobodnjaka. Čeka nas velika borba sa snažnim i skočnim protivnikom. U takvim okolnostima valja iskoristiti i najmanju šansu. Nije bitno ko će to da uradi. Samo da pobedimo i malo mirniji odemo na revanš – kaže južnoamerički špic, kojem će prvi put u tuđem šesnaestercu pomagati povratnik Ivica Iliev.

Parovi trećeg kola kvalifikacija Lige šampiona

Omonija (Kipar) – Salcburg (Austrija) sinoć

Liteks (Bugarska) – Žilina (Slovačka) sinoć

Dinamo K. (Ukrajina) – Gent (Belgija) sinoć

Unirea (Rumunija) – Zenit (Rusija) sinoć

Sparta P. (Češka) – Leh (Poljska) sinoć

TNS (Vels) – Anderleht (Belgija) sinoć

Aktobe (Kazahstan) – Apoel T. A. (Izrael) 18.00

BATE Borisov (Belorusija) – Kopenhagen (Danska) 18.00

Šerif (Moldavija) – Dinamo Z. (Hrvatska) 19.00

Debrecen (Mađarska) – Bazel (Švajcarska) 20.00

Jang Bojs (Švajcarska) – Fenerbahče (Turska) 20.15

AIK (Švedska) – Rozenborg (Norveška) 20.45

Partizan (Srbija) – Helsinki (Finska) 20.45

Ajaks (Holandija) – PAOK (Grčka)20.45

Braga (Portugal) – Seltik (Škotska) 20.45

I Finci jednom u LŠ

Helsinki je kao i Partizan samo jednom stigao do Lige šampiona. Crno-belima je to uspelo 2003, a njegovom večerašnjem rivalu 1997. godine. Od tada do danas Finci nisu uspeli da naprave vredniji uspeh u Evropi, tj. uspešno prođu dva kola kvalifikacija zaredom, u trci za neko evropsko takmičenje. Sadašnji tim Helsinkija, s pretežno domaćim fudbalerima, vodi u nacionalnom prvenstvu, sa 33 boda iz 15 kola, 10 pobeda, tri remija i samo dva poraza.

Za jare i pare

Ne igraju Saša Ilić i društvo večeras samo za sportsku slavu, jesen u Evropi, klupski i superligaški koeficijent na UEFA listi. Ulog je mnogo veći. Crno-beli su osvajanjem nacionalne titule (200.000), eliminacijom Pjunika (130.000) i učešćem u trećem kolu kvalifikacija za LŠ (130.000) zaradili skoro pola miliona evra. Plasman u plej-of rundu garantuje još 2.100.000 evra, dok eventualno prestrojavanje u Ligu Evrope donosi dodatnih milion evra. Tu su i prihodi od prodaje ulaznica i TV prava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari