Najzaslužnijim kolektivima i pojedincima dodeljena su priznanja, povodom 15. oktobra, Dana oslobođenja Požarevca, u velikoj sali Centra za kulturu. Svečanoj akademiji su, pored rukovodstva grada na čelu sa gradonačelnikom Miodragom Milosavljevićem, prisustvovali predstavnici ambasada Rusije, Belorusije i Velike Britanije, vladika Ignatije, načelnik Braničeva Goran S. Petrović, predstavnici vojske, policije, mnogih opština, članovi SUBNOR-a, privrednici.


Goste je pozdravio predsednik Skupštine grada Miomir Ilić, koji je podsetio na dane oslobođenja Požarevca i dodao da se mora raditi na očuvanju sećanja na stradale jer je to opomena šta može da se dogodi kada se zaboravi da su ljudi jednaki pred zakonom i da im jednako pripadaju sva prava.

– Danas obnavljamo obavezu da mlade vaspitavamo u duhu nenasilja, tolerancije i pravde, spremnosti na poštovanje razlika, na zajednički život. Naša obaveza prema nastradalima, prema prošlosti i budućnosti je da učinimo sve da se zločini više nikada ne ponove, rekao je Ilic i dodao je da je grad u proteklih godinu dana postigao značajne rezultate u oblastima ekonomije, prosvete, kulture, zdrastva, sporta, socijalne i komunalne delatnosti sa ciljem zadovoljavanja različitih potreba građana. Miomir Ilić je istakao da su Skupština, gradonacelnik i Gradsko veće donosili odluke na osnovu Ustava, zakona i Statuta i zahvalio se svim lokalnim kao i državnim činovnicima na pomoći koju im pružaju.

Čestitajuci sugrađanima praznik, predsednik požarevackog Parlamenta istakao je da izražava čvrsto uverenje za očuvanje drzavnih i nacionalnih interesa, borbu protiv kriminala i korupcije, modernu Srbiju koja predstavlja ključni činilac mira na Balkanu i jugoistočnoj Evropi i ima evropsku budućnost.

Po tradiciji, na Svečanoj akademiji, upriličenoj povodom Dana oslobođenja, dodeljene su nagrade i povelje za ostvarena izuzetna dostignuća u radu.

Ove godine nagrade su dodeljene dr Miroljubu Manojloviću muzejskom savetniku, Milovanu Milovanoviću penzioneru, nekadasnjem direktoru „Toplifikacije“ i Miloju Periću, danas penzioneru, nekadašnjem sportisti i fizioterapeutu.

Iz oblasti privrede, priznanja su uručena Modnoj kući „Luna“ iz Požarevca i Privrednom društvu „Rekultivacija i ozelenjavanje“ iz Kostolca.

Plaketa za izuzetan doprinos u afirmaciji i promovisanju grada u zemlji i inostranstvu dodeljena je Radio televiziji Srbije, primio je Novica Savić, novinar dopisnik RTS iz Pozarevca. Grad Požarevac i Medijski javni servis Srbije su tokom poslednje tri godine uspostavili partnerski odnos koji je rezultirao realizacijom jedinstvenog Sporazuma o saradnji koga su potpisali direktor RTS Aleksandar Tijanić i gradonačelnik Požarevca Miodrag Mlosavljević.

Bila je to osnova za promociju univerzalnih vrednosti Požarevca na svim programima RTS-a, uz povremeno učešce grada u realizovanju produkcije pojedinih emisija sa ostvarenim benifitima u finansijskom smislu kakve nema ni jedan grad u Srbiji, navodi se u obrazlozenju i dodaje da je grad Požarevac obezbedio zapaženo prisustvo na programima RTS i putem nezavisnih produkcija.

Radio televizija Srbije je snimila i film o Slobodanu Stojanoviću, poznatom Požarevljaninu.

Zahvalnice grada dobili su Saša Joksimović, statisticar odbojkaske reprezentacije Srbije iz Požarevca i Zabavni program RTS-a a priznanje je primila poznata voditeljka ovog programa, Svetlana Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari