Priznanja za humanost i novinarski rad 1

Na svečanoj sednici Skupštine Grada obeležena je godišnjica oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

Predsednik SUBNOR-a Stojan Mladenović na komemorativnom skupu kod Spomenika oslobodiocima rekao je da je u borbama za oslobođenje grada od bugarske okupacije poginula 954 borca, kao i 660 građana.

– Dugo je postojala propagandna priča da su partizani ušetali u grad bez borbe, a zapravo su Bugari bežeći napustili Vranje kada su partizanske snage opkolile šire područje opštine sa tri strane, podsetio je Mladenović.

Javna priznanja „7. septembar“, diplomu i novčani iznos od 50.000 dinara ove godine dobili su Dušan Đorđević, novinar i pisac iz Vranja i Sreten Anđelković, rekorder u dobrovoljnom davanju krvi.

– Ovu nagradu doživljavam kao nadu da će u njenoj suštini uvek biti ideal antifašizma, borbe partizanskog i ravnogorskog pokreta i svih slobodoljubivih ljudi. Nadam se da nagrada nikada neće biti devalvirana zloupotrebom u dnevnopolitičke svrhe i da će uvek biti doživljavana kao gradska, antifašistička i slobodarska, koja će pokazivati da je budućnost svih žitelja Vranja u jedinstvu, slozi i radu na sveopštem boljitku, rekao je u svom obraćanju jedan od dobitnika nagrade Dušan Đorđević.

Pored obeležavanja godišnjice oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, Vranjanci obeležavaju i 4. oktobar, dan kada je varoš oslobođena u Prvom svetskom ratu, kao i 31. januar – dan oslobođenja od viševekovne turske okupacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari