U svečanom salonu Gradskog zdanja održana je manifestacija u organizaciji Kulturno prosvetne zajednice Požarevac na kojoj su tradicionalno uručene povelje kulture radnicima u kulturi i prosveti. Svečanosti su prisustvovali čelnici lokalne samouprave na čelu sa predsednikom Skupštine grada Miomirom Ilićom.


Predsednik KPZ Pavle Miladinović pozdravio je prisutne poštovaoce kulture i podsetio da ova institucija već 50 godina aktivno deluje. – Rezultat te aktivnosti su mnogobrojna takmičenja i nagrade u ovim oblastima. Ova godina je izuzetno važna, jer smo postigli izvanredne rezultate, posebno u likovnoj umetnosti. Tu je i Esej o glumcu koji započinje kulturnu delatnost naše Kulturno prosvetne zajednice, zatim 50 godina Festivala mladih, koji predstavlja mladost, a nju treba da poštujemo, negujemo i da joj posvetimo više pažnje. Posebno se zahvaljujem školama koje su uložile velike napore kako bi napravile predstave i priredbe sa oko 3.000 učesnika koje je videlo na hiljade Požarevljana. U ovoj godini smo imali još jedan važan događaj, a to je Bijenale posvećeno Mileni pavlović Barili, koje se upravo zavrašvaju u Galeriji. Takođe bih pomenuo i aktivnost Udruženja likovnih stvaralaca koje ove godine slave 60 godina, napominjem da takvo udruženje, sa tolikom tradicijom ne postoji u Srbiji, mada ni oni nisu dovoljno nagrađeni za svoje aktivnosti. Izuzetan doprinos su dali svi radnici u kulturi i grad treba da se ponosi svima koji su radili na polju širenja kulture. Predsednik komisije za dodelu priznanja, Radoslav Stojanović saopštio je imena dobitnika nagrada koje je uručio Miomir Ilić.

U okviru svečanosti nastupili su učenici i profesori muzička škole „Stevan Mokranjac“, koji su izveli prigodan program.

Povelju kulture sa zlatnom plaketom dobilo Udruženje likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“. Za svojih šezdeset godina postojanja ispunilo je cilj osnivača da likovnu umetnost približi široj javnosti Požarevca, da im ovu oblast učini bliskom i potrebnom. Na tom planu ULIS „Milena Pavlović Barili“ je, okupljajući likovne stvaraoce, učinilo veoma mnogo. Likovni klub je u velikoj meri doprineo očuvanju dvovekovne likovne tradicije Požarevca ali i iskazao sva stremljenaja novih likovnih tendencija.

Povelja kulture uručena je pojedincima. Mirjana Mitrović spada među najistaknutije pisce savremene srpske literature. Karolina Sprečaković je uspešan profesor flaute u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“ i dobitnica mnogih nagrada na takmičenjima. Violeta Tomić je bila direktor Narodnog muzeja u Požarevcu od 2001. do 2003 godine. U to vreme na planu zaštite kulturnih dobara konzervirane su četiri freske iz IV veka pronađene 1990. godine na Viminacijumu. Realizovala je tri međunarodne i 50 izložbi naših akademskih slikar. Radila je na afirmisanju amaterskog stvaralaštva. Urednik je četiri monografije i autor 40 kataloga likovnih izložbi. Bavi se istraživačkim radom u oblasti istorije umetnosti požarevaćkog kraja i dosada je napisala 4 studije iz ove oblasti. Učestvovala je u koncipiranju, realizaciji i otvaranju prve Gradske galerije u Požarevcu. Jelena Arsenijević, radnik Narodnog muzeja u Požarevcu, član je grafičke sekcije. Samostalno je izlagala pet puta, a kolektivno na preko 60 izložbi u zemlji i inostranstvu. Aleksandar Brzanović je prvu samostalnu izložbu imao u svojoj četrnaestoj godini. Uspešno je izlagao na mnogim kolektivnim izložbama u Požarevcu, Smederevu, Nišu i Beogradu i pruža veliki doprinos učeščem na brojnim likovnim kolonijama.

Povelju kulture dobila je i Predškolska ustanova „Ljubica Vrebalov“ koja je otpočela sa radom 15. maja 1911. godine kao zabavište koje je vodila učiteljica u penziji Danica Radosavljević. Ove godine Ustanova je proslavila stogodišnjicu organizovanog predškolskog rada, kroz brojne zapažene nastupe dece i različite aktivnosti.

Na svečanosti su uručene i zahvalnice. Dobitnici ovog prznanja KPZ su: Danilo Milojković, Privredno društvo „Georad“ i „Majdan“ časopis za književnost, kulturu i nauku iz Kostolca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari