Vilijam Infante, direktor UNDP za Srbiju, Eldar Hasanov, ambasador Azerbejdžana u Srbiji, Serdar Cam, direktor Turske agencije za pomoć i saradnju (TIKA), Milorad Veljović, direktor policije Srbije i novopazarska Gimnazija, dobitnici su Plakete grada Novog Pazara.


Povelje grada dodeljene su Novopazarcima onkologu prof. Dr Radanu Džodiću i ekonomisti prof. Dr Hasanu Haniću, penzionisanim specijalistima interne medicine Nazimu Nokiću i Miodragu Vujancu, istaknutim privrednicima Izetu Ljajiću, direktoru Preduzeća za puteve „Novi Pazar put“ i bivšem višedecenijskom direktoru preduzeća „Sandžaktrans“ Redžepu Hadžibuliću, posthumno Ćamilu Hubiću, dugogodišnjem predsedniku Okružnog suda u ovom gradu, novopazarskoj Opštoj bolnici i kompanijama „Beohemija“ i „Nelt“. Ova priznanja Skupština grada je dodelila onima koji su u prethodnom periodu i minulim decenijama dali veliki doprinos razvoju ovog kraja. Povod je bio obeležavanja 552 godine od osnivanja Novog Pazara. Na svečanoj akademiji novopazarski gradonačelnik Meho Mahmutović je, sumirajući rezultate iz prethodnog vremena ocenio da je urađeno mnogo „na izgradnji i rekonstrukciji infrastrukture, ali da predstoji privlačenje stranih investitora i smanjivanje nezaposlenosti“.

-Više od 50 odsto radno sposobnog stanovništva u ovom gradu je bez posla i otvaranje novih radnih mesta je prioritet u narednom periodu. Radimo zajedno sa Vladom Srbije da dovedemo strane investitore i verujem da ćemo ove godine to i uspeti, naglasio je Mahmutović na svečanoj akademiji kojoj je prisustvovalo više od 40 predsednika i gradonačelnika iz Srbije i bratskih gradova iz Turske.

Obeležavanje Dana grada Novog Pazara – 20.aprila je novijeg datuma. Do pre jedanaest godina obeležavan je 28.novembar – dan kada je ovaj grad oslobođen od nemačkog okupatora u Drugom svetskom ratu. Dan grada je promenjen odlukom apsolutne skupštinske većine Stranke demokratske akcije (SDA) 2002.godine. Inicijatori su tada objasnili da je 20.aprila 1461.godine Novi Pazar prvi put pomenut u pisanim dokumentima i to kada je trebalo da se ovde otvori konzulat Dubrovačke republike. Njegovo obeležavanje počelo je 2008.godine uz obavezne koncerte i vatromet.

Posle Halida Miroslav

Glavna zvezda ovogodišnje proslave Dana grada bio je Halid Bešlić, čijem je besplatnom koncertu na Gradskom trgu prisustvovalo oko 50 hiljada ljudi. „Koncert je bio odličan. Pjevao sam dva sata. Drago mi je što su u publici bili ljubitelji mojih pjesama od sedam do 77 godina. Ovo je bila odlična uvertira za Koševo. Nadam se da će ovoliko ljudi biti i na mom koncertu karijere, 22. juna u Sarajevu „, rekao je Bešlić posle koncerta.

U sredu uveče Novopazarci su imali priliku da čuju još jednu veliku folk zvezdu. Povodom 50 godina postojanja Kulturnog centra Novog Pazara koncert je održao Miroslav Ilić. „Imam puno prijatelja u Novom Pazaru, a 50 godina postojanja Centra za kulturu je veliki događaj. Zahvaljujem se što su me pozvali na sveèanost, a ja æu im se revanširati besplatnim koncertom i dobrom zabavom“, izjavio je „slavuj iz Mrčajevaca“ čiji je koncert oduševio Pazarce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari