Najboljim studentima Univerziteta u Kragujevcu uručeni su ugovori o dodeli jednogodišnjih stipendija, na osnovu kojih će tokom 2009. dobijati mesečne prinadležnosti od po 9.000 dinara. Prilikom uručenja ugovora o stipendijama, 11 najboljih kragujevačkih akademaca dobilo je i plakete, kao trajno svedočanstvo o uloženom trudu i odricanjima, odnosno o posvećenosti sticanju novih znanja.


U Fondaciji za stipendiranje i podsticanje napredovanja studenata, mladih naučnika i umetnika Univerziteta u Kragujevcu, podsećaju da se stipendije najuspešnijim studentima, koje finansira lokalna samouprava iz gradskog budžeta, dodeljuju većpet godina. Na ovogodišnji konkurs prijavilo se 28 akademaca.

Među „najboljima od najboljih“ je Gordana Milutinović, studentkinja četvrte godine fizike na kragujevačkom Prirodno-matematičkom fakultetu, čija je prosečna ocena 9,53. Ona smatra da je prosek ocena, koje ponekad i ne moraju da budu adekvatno merilo znanja i uloženog rada, tek jedan od uslova za dobijanje stipendije. Ona smatra da je stipendiju zaslužila, pre svega, zahvaljujući odnosu prema nastavnim i naučnim aktivnostima na fakultetu.

– Novčani iznos stipendije od 9.000 dinara mesečno nije zanemarljiv, ali meni je mnogo značajniji sam čin dodele stipendije, jer predstavlja svojevrsno priznanje mom dosadašnjem radu, a ujedno i podsticaj za nova pregnuća i dalje usavršavanje u pozivu za koji se pripremam. Uskoro završavam osnovne i odmah ću upisati postdiplomske studije. Želja mi je da po okončanju tih studija ostanem da živim i radim u zemlji, a da li će tako i biti, još nisam sigurna. Nameravam da se bavim naučnim radom u oblasti nuklearne fizike. Ukoliko za to bude uslova ovde, ostaću u Srbiji – kaže Gordana Milutinović, napominjući da stipendije koje većpetu godinu zaredom dobijaju najbolji studenti Univerziteta u Kragujevcu pokazuju da i ovde počinju da se uvažavaju prave vrednosti.

Među stipendistima je i student pete godine Medicinskog fakulteta Bojan Stojanović, čija je prosečna ocena 9,71. On priznaje da mu novčani iznos stipendije puno znači, jer je došao sa Kosova i Metohije, a roditelji su mu nezaposleni.

– Stipendija ima i druge vrednosti, jer predstavlja priznanje za sva odricanja i uloženi rad tokom studija, a istovremeno je i motiv da nastavim da učim kao dosad. Planiram da upišem postiplomske studije u oblasti kardiologije. Želja mi je da po završetku studija ostanem da radim u našoj zemlji, ali pošto sam dosta ambiciozan, voleo bih da odem na stručno usavršavanje u inostranstvo – kaže Bojan.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Kragujevcu dr Zoran Ponjavićističe da su ove godine za jednogodišnje stipendije konkurisali izuzetno dobri kandidati.

– Prava je šteta što smo morali da pravimo selekciju, odnosno što stipendije nismo mogli da damo svima koji su konkurisali, jer su ih, sudeći po proseku ocena, svi i zaslužili. Suština stipendije nije isključivo novac, većdokaz da rad najboljih studenata nije ostao neprimećen – smatra dr Ponjavić.

 

Za visoko obrazovanje 17 miliona dinara

Zamenik gradonačelnika Kragujevca dr Nebojša Zdravkovićkaže da će grad i dalje ulagati u Univerzitet i u najbolje studente. Iako nema zakonsku obavezu, ove godine će gradska uprava za potrebe Univerziteta izdvojiti više od 17 miliona dinara, a deo tog novca je namenjen za stipendije najboljih kragujevačkih akademaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari