Godišnja nagrada Branislav Bari Milošević, koju dodeljuje Kulturni centar Vrbas za ukupan doprinos razvoju i afirmaciji kulturno-umetničkog amaterizma, ove godine je dodeljena Janku Lenđeru, novinaru i jednom od najistaknutijih dramskih amatera iz Vrbasa. U obrazloženju nagrade stoji da je Lenđeru uručeno priznanje za 35 godina aktivnog rada u amaterskom stvaralaštva i u ukupnom kulturnom ambijentu vrbaske opštine, a posebno u afirmaciji negovanja kulturnih tradicija, jezika i pismenosti rusinske nacionalne zajednice.

Lenđer je svoju stvaralačku karijeru započeo još 1974. godine u rusinsko-ukrajinskoj literalnoj sekciji Zarji, pri tadašnjem Domu kulture Vrbasa, da bi se tada posvetio radu u Kulturno-prosvetnom društvu Karpati, pripremajući i kao glumac i kao reditelj vrlo zapažene pozorišne predstave i scenske prikaze na svom maternjem rusinskom jeziku. Pored mnoštva stručnih nagrada na pozorišnim festivalima i smotrama Janko Lenđer je dobio i niz značajnih društvenih priznanja za ukupan doprinos razvoju kulturno-umetničkog amaterizma.

Osim toga, kako se navodi u obrazloženju žirija za dodelu nagrade Branislav Bari Milošević, Lenđer je zbog svega što je tokom minulih 35 godina uradio u oblasti kulturno umetničkog amaterizma na ovim prostorima sasvim zaslužno postao treći nosilac ovog priznanja.

Ova nagrada, ustanovljena pre nekoliko godina, dodeljuje se u znak sećanja na Branislava Barija Miloševića, dugogodišnjeg upravnika vrbaskog Doma kulture, koji je dao ogroman doprinos sveukupnom amaterskom kulturno-umetničkom stvaralaštvu u ovoj opštini, ali i šire. Janku Lenđeru nagrada će biti uručena do kraja meseca na svečanosti koju će tim povodom organizovati Kulturni centar Vrbas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari