Vest da je Barak Obama ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir naišla je na različite reakcije kako u domaćoj tako i svetskoj javnosti. Preovladava uverenje da je nagrada zaslužno dodeljena, ali ima i onih koji na to gledaju kritički i iznenađeno uvereni da je predsedniku SAD nagrada dodeljena prerano.

Bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić ističe da je odluka Nobelovog komiteta kontroverzna budući da je Obama svega deset meseci na dužnosti, kao i da će doprineti daljem devalviranju nagrade, ne samo zato što su neki prethodni dobitnici takođe izazivali kontroverze već što će pojedini možda reći da su imali bolji razlog da budu nagrađeni.

Sagovornici Danasa saglasni su da je politika Obame svakako doprinela odluci Komiteta. Vujačić smatra da je Obama sasvim sigurno zastupnik jedne politike koja se bitno razlikuje od njegovog prethodnika Džordža Buša. Kao razloge da se upravo Obami dodeli Nobelova nagrada za mir, Vujačić navodi njegovu politiku multilateralnosti i pokušaj da pruži ruku muslimanskom svetu.

Slično mišljenje ima i Dragan Simić, direktor Centra za studije SAD na FPN, koji veruje da su na odluku Komiteta najviše uticale Obamine najave o velikim reformama i promenama u međunarodnom sistemu, ali i nuklearno razoružanje i zatvaranje Gvantanama. Simić dodaje da je ovo veliko ohrabrenje koje je Norveški Nobelov komitet napravio za Obamu, imajući u vidu nadu koju je on probudio u SAD i u svetu. Malo je neobično to što je Komitet takvu odluku doneo samo na osnovu Obaminih najava, a ne na osnovu konkretnih rezultata, ali lider SAD to svakako zaslužuje, ističe Simić. Bivši ambasador Srbije u Holandiji i profesor međunarodnog prava Radoslav Stojanović čestita američkom predsedniku na priznanju jer smatra da je zaslužio nagradu.

Da je vest bila iznenađene i za dobitnika potvrđuje i informacija da je Obama od svog portparola saznao da je dobitnik. Takođe, ime Obame uopšte se nije pominjalo ni tokom spekulacija o mogućem dobitniku sve do nekoliko minuta uoči objavljivanja saopštenja.

Norveški Nobelov komitet u obrazloženju je naglasio da želi da intenzivira diplomatske napore američkog predsednika, te da je Obama tvorac nove međunarodne klime. Kao veoma važno ističe se Obamina vizija sveta bez nuklearnog oružja.

Uz nagradu, koja će Obami biti uručena 10. decembra u Oslu, američki lider dobiće zlatnu medalju, diplomu i koverat od 1,4 miliona dolara. Za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir bilo je rekordnih 205 nominacija.

Aplauzi i čestitke

Brisel – Dodela Nobelove nagrade za mir američkom predsedniku predstavlja „ohrabranje“ za sve koji žele bezbedniji svet, izjavio je juče predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso. Italijanska vlada je sa „zadovoljstvom i aplauzima“ primila vest o nagradi Obami, izjavio je novinarima premijer Silvio Berluskoni. Predsednik Avganistana Hamid Karzaji rekao je da je Obama „dobar izbor“.

Fondacija Nelsona Mandela oglasila se saopštenjem, u ime svog osnivača Mandele koji je Nobelovu nagradu za mir dobio 1993, u kojem navodi da će nagrada Baraku Obami ohrabriti nastavak njegove borbe za mir i okončanje siromaštva, i omogućiti mu da obnovi svoj angažman, kao lider najmoćnije nacije u svetu, u daljoj promociji mira. Predsednik palestinske vlade Mahmud Abas čestitao je lideru SAD i izrazio očekivanje da će za vreme Obame u Beloj kući mir preovladati i na palestinskim teritorijama. Bivši dobitnik ove nagrade, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El Baradej naveo je da Obama „nosi u sebi nadu sveta u miru“. Izraelski predsednik Šimon Peres, takođe dobitnik Nobelove nagrade za mir 1994, u poruci Obami naveo je da američki predsednik „nosi novu nadu čovečanstvu“ i da je tokom Obaminog predsednikovanja „mir postao istinski prioritet“.

Bivši borac protiv aparthejda Dezmond Tutu, takođe dobitnik Nobelove nagrade za mir 1984, ocenio je odluku da se nagrada dodeli Obami kao „iznenađujuću“ ali i „izvanrednu“, i uporedio je američkog predsednika sa „mladim Mandelom“ koji je doneo nadu svetu. Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da dodela Nobelove nagrade Obami predstavlja podstrek za Obamu „ali i za sve nas“ da učinimo više za mir.

OBAMA: Ne zaslužujem nagradu

Vašington – Barak Obama izjavio je danas da je počastvovan što mu je dodeljena Nobelova nagrada za mir ali da nije siguran da je učinio dovoljno da je zasluži. Obraćajući se novinarima Obama je osmehom na licu priznao je da primio vest o dobijanju nagrade s „iznenađenjem i dubokom poniznošću“. „Ne osećm se da zaslužujem da budem u društvu tolikih ličnosti počastvovanih ovom nagradom koje su transformisale svoju epohu“, rekao je Obama.

Valensa u čudu

Varšava – Laureat Nobelove nagrade za mir 1983, bivši poljski predsednik Leh Valensa je u čudu što je isto priznanje dobio za ovu godinu američki predsednik Barak Obama. „Ko? Šta? Tako brzo?“, sa iskrenim zaprepašćenjem reagovao je Valensa. „Kakav doprinos? Obama tek predlaže ali tek mora nešto i da učini. Izgleda da žele da ga podstaknu da i dalje ide u tom pravcu“, rekao je Valensa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari