Blagoje Svrkuta, pesnik iz Sombora, četvrti je laureat nagrade „Lenkin prsten“ koju Srbobranci dodeljuju povodom rođendana svoje najinspirativnije i najlepše sugrađanke, Lenke Dunđerski koja je pre tačno jednog veka inspirisala i velikog pesnika Lazu Kostića da ispeva najlepšu ljubavnu pesmu „Santa Maria della Salute“.

– „Lenkin prsten“ se dodeljuje za najlepšu ljubavnu pesmu objavljenu između dva rođendana naše Lenke i Srbobran time želi da pokaže da nikako nije zaboravio ni Lenku ni druge znamenite sugrađane iz uglednih porodica, kao što želimo i da podstaknemo kulturu i ukažemo na njen, pravi značaj – istakao je Branko Gajin, predsednik opštine Srbobran na konferenciji za novinare na kojoj je i objavljeno ime novog laureata.

Književnik Zoran M. Mandić, predsednik žirija, rekao je da je žiri sagledao veliku pesničku godišnju produkciju jer za ovu nagradu ne postoji konkurs već žiri sam prati objavljene pesničke knjige i da je jednoglasno doneo odluku da je pesma „Sedam malih pesama“ iz zbirke „Putovanje u Misir“ Blagoja Svrkute zaslužila ovu nagradu.

Nagrada „Lenkin prsten“ dodeljuje se od 2006. i ustanovio ju je Dom kulture Srbobran. Dosadašnji dobitnici su Matija Bećković za pesmu „Parusija za Veru Pavladoljsku“, Vojislav Karanović za pesmu „Tuneli“ i Aleksandar Lukić za „Nestalne uobrazilje-rusalje“.

Svrkuta će sutra u Domu kulture u Srbobranu primiti nagradu (plaketu, povelju, prsten od belog zlata i novčani iznos) na svečanom programu koji počinje u 18 sati i koji će biti posvećen stogodišnjici pesme Laze Kostića. O Lenki i porodici Dunđerski besedu će održati Pero Zubac, dok će Hadži Zoran Lazin govoriti o jednom veku pesme „Santa Maria della Salute“, a scenski prikaz Lazinih stihova poveren je glumcima Željki Jelić i Miodragu Petroviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari