Američki vojnik Robert Bejls, koji je u martu prošle godine ubio 16 civila u Avganistanu, među kojima su bile žene i deca, izjasniće se krivim kako bi izbegao smrtnu kaznu. Bejls je smešten u vojnoj bazi Luis-Mekord u američkoj državi Vašington, a njegov zločin se smatra najsmrtonosnijim ratnim zločinom jednog američkog vojnika u eri posle terorističkog napada na „kule bliznakinje“ u Njujorku, 11. septembra 2001.


Bejlsov advokat Džon Henri Braun rekao je da su vojni tužioci, koji su prošlog novembra tražili smrtnu kaznu za Bejlsa, pristali na novo saslušanje, te da bi njegovo izjašnjenje o krivici moglo da se dogodi pred vojnim sudom sledeće sedmice, najverovatnije u sredu.

„Postigli smo sporazum sa tužiocima da odustanu od smrtne kazne ukoliko Bejls prizna krivicu. U septembru će biti izrečena presuda, kada ćemo znati da li će dobiti doživotnu robiju sa mogućnošću da ranije izađe iz zatvora i nastavi uslovno da služi kaznu“, rekao je Braun. On je dodao da se Bejls kaje zbog ubistva, ali i da oseća olakšanje jer smrtna kazna više nije opcija.

Bejlsovi advokati nisu izričito tvrdili da on nije počinio ubistva. Umesto toga, sugerisali su da je možda bio pod uticajem alkohola, lekova i stereoida u vreme izvršenja krivičnog dela. Oni su takođe naveli da je Bejls, koji je tada bio na svom četvrtom borbenom rasporedu, možda bolovao od posttraumatskog poremećaja ili povrede mozga.

Bejlsov kolega je svedočio da mu je ovaj rekao da je „ubio nekoliko ljudi“, dok je jedan istražitelj naveo su na njegovoj odeći kada je priveden pronađeni tragovi krvi najmanje četiri osobe. Vojni tužioci su tvrdili da je Bejls dva puta odlazio iz baze da bi ubijao. Narednik Robert Bejls (39) optužen je da je marta 2012. u provinciji Kandahar, u dva sela, usmrtio nožem i pucao na 16 ljudi, od kojih je devetoro dece. Uhapšen je čim se vratio u vojnu bazu.

Porodice ubijenih Avganistanaca ljutito su reagovale na vest da bi Bejls mogao da izbegne smrtnu kaznu. „Ovo je sraman čin Amerikanaca. Obećali su nam smrtnu kaznu, a sada gaze svoje reči“, izjavio je Baran Nurzia, čiji je brat ubijen u masakru. S druge strane, Bejlsova supruga Kerilin rekla je nakon njegovog hapšenja da je njen muž „vrlo hrabar“ i da je pristupio vojsci posle terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine, da bi „zaštitio porodicu, prijatelje i zemlju“. „On voli decu, i sam je kao veliko dete. Ne znam šta se dogodilo, ali on to ne bi uradio“, izjavila je Kerilin Bejls.

Bejls je u Iraku dva puta ranjavan, a posle treće misije u toj zemlji, očekivao je da će se vratiti kući u Sijetl i raditi u vojnom odseku za regrutaciju. Međutim, u decembru 2011. prekomandovan je u Avganistan.

Rat koštao Britance 37 milijardi funti

London – Frenk Ledvidž, autor knjige „Ulaganja u krv“, kaže da je rat u Avganistanu koštao Veliku Britaniju najmanje 37 milijardi funti, a da će se ta cifra povećavati do iznosa od oko 2.000 funti za svako domaćinstvo koje plaća poreze. „Od 2006. prema procenama konzervativaca, Britanija izdvaja oko 15 miliona funti dnevno za vojno prisustvo u provinciji Helmand“, navodi Ledvidž. Do 2012, tvrdi autor knjige, Britanija će potrošiti najmanje 40 milijardi funti na kampanju za rat u Avganistanu, što je dovoljno novca da se regrutuje oko 5.000 policajaca i medicinskih sestara i da ima se daje plata tokom cele karijere. Takođe, dodaje on, tim novcem bi mogla da se finansira besplatna školarina svim studentima u Britaniji u trajanju od deset godina.

Britanske trupe su u Helmandu ubile najmanje 500 civila, kaže Ledvidž, dodajući da je London priznao oko polovinu žrtava i platio odštetu porodicama. On smatra da je oko 2.600 vojnika ranjeno, a više od 5.000 njih naziva „povređenim na psihološkoj osnovi“. Prema podacima Ministarstva odbrane Velike Britanije, 444 britanska vojnika su poginula u Avganistanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari