„Zadatak nam je sad da čuvamo naš mali grad, jer prljavo ili čisto – nije isto“, čulo se u Gradskoj kući prilikom prezentacije projekta zaštite životne sredine pod nazivom „Vratimo boje Mitrovici“, čiji je inicijator gradonačelnik Zoran Miščević. Ovo je početak realizacije pomenutog projekta i više potprojekata, među kojima i „Neka rastu zajedno“, urađenog s najmlađim Mitrovčanima.

„Zadatak nam je sad da čuvamo naš mali grad, jer prljavo ili čisto – nije isto“, čulo se u Gradskoj kući prilikom prezentacije projekta zaštite životne sredine pod nazivom „Vratimo boje Mitrovici“, čiji je inicijator gradonačelnik Zoran Miščević. Ovo je početak realizacije pomenutog projekta i više potprojekata, među kojima i „Neka rastu zajedno“, urađenog s najmlađim Mitrovčanima. Prema rečima gradonačelnika, cilj projekta je ozelenjavanje grada, stvaranje svesti o značaju i očuvanju životne sredine.
– Ovde smo na istom zadatku, da nam grad i okruženje budu lepši i da im vratimo boje. Zbog toga smo u saradnji s Direkcijom za izgradnju opštine oformili „zeleni tim“ koji će biti realizator niza projekata, u kojima nam pomaže i nadležno ministarstvo, kao i Republička agencija za reciklažu – navodi Miščević, dok zamenik predsednika Skupštine opštine Nenad Lemajić kaže da će opština Mitrovica napraviti strategiju o zaštiti životne sredine i u tom pravcu početi s realizacijom projekta.
– Zaštita životne sredine jeste civilizacijski problem i naš zadatak je da maksimalno ulažemo u programe ekologije, a to nije dužnost samo sadašnjeg rukovodstva opštine, nego i svih drugih u narednom mandatu. Važno je da građani shvate da životna sredina ima rok trajanja i naša namera je da razvijamo svest o tome. Mnogo toga treba uraditi u narednom periodu ne samo po pitanju ozelenjavanja grada, sadnje cveća i trave, već je briga o životnoj sredini i ulaganje u sisteme prečišćavanja, regionalne deponije, i to je projekat naše opštine – navodi Lemajić.
Načelnica opštinske Uprave za sport i omladinu Nataša Kopčić kaže da je počela realizacija potprojekta „Neka rastu zajedno“ s najmlađima, jer u tom dobu deca najlakše usvajaju saznanja. Republička agencija za reciklažu će tokom ovog meseca poslatu presu za limenke u Mitrovicu, tako da će u svakom vrtiću deca imati priliku da se aktivno uključe u posao presovanja konzervi i na taj način daju svoj doprinos zaštiti životne okoline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari