Nakon uspešno okončane selekcije infrastrukturnih potprojekata i pripreme neophodne tehničke dokumentacije počela je realizacija potprojekata PRO programa u Novom Pazaru. Lokalna akciona grupa, koja uključuje predstavnike opštinskih vlasti, nevladinih organizacija i privrednog sektora, je na osnovu kriterijuma PRO programa i prioriteta opštine izabrala devet potprojekata za realizaciju.

Nakon uspešno okončane selekcije infrastrukturnih potprojekata i pripreme neophodne tehničke dokumentacije počela je realizacija potprojekata PRO programa u Novom Pazaru. Lokalna akciona grupa, koja uključuje predstavnike opštinskih vlasti, nevladinih organizacija i privrednog sektora, je na osnovu kriterijuma PRO programa i prioriteta opštine izabrala devet potprojekata za realizaciju. Projekti uključuju delimičnu rekonstrukciju ili renoviranje Osnovne L kole Jovan Jovanović Zmaj, Tehničke škole i L kole za dizajn tekstila i kože, dečjih vrtića Mladost, Naše dete i Dečja radost, izgradnju Multimedijalnog centra i galerijskog prostora u Domu kulture Oslobođenje, nabavku računarske opreme za biblioteku i instalaciju sistema za video nadzor u muzeju Ras.
Ukupna procenjena vrednost ovih potprojekata premašuje 600.000 evra. Evropska agencija za rekonstrukciju i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju će finansirati realizaciju ovih projekata sa nešto manjim iznosom od 500.000 evra. Opština Novi Pazar će obezbediti ostatak potrebnih sredstava. Opština inače učestvuje u realizaciji svakog pojedinačnog potprojekta sa iznosom od najmanje 10 odsto od vrednosti potprojekta ali je pristala da realizaciju nekih potprojekata podrži i sa većim procentualnim učešćem.
Radovi na zameni podova u Osnovnoj školi Jovan Jovanović Zmaj i radovi na zameni stolarije u Tehničkoj školi su već počeli. Postavljanje novih podova će smanjiti mogućnost povreda učenika i generalno poboljšati uslove za rad učenika i nastavnika. Stara i često oštećena stolarija u Tehničkoj školi je povremeno primoravala nastavnike da otkažu nastavu u pojedinim učionicama tokom zimskih meseci ili su učenici morali da prate nastavu u punoj zimskoj odeći i na neadekvatnoj temperaturi. Tokom toplijih meseci pak nije bilo moguće propisno provetravati sve prostorije. Postavljanje nove stolarije rešiće ove probleme. Radovi u obe škole biće završeni pre početka nove školske godine.
Tenderska procedura za većinu projekata se privodi kraju, tako da se očekuje skori odabir izvođača radova i potpisivanje ugovora sa njima. Planirano je da svi projekti budu završeni do kraja građevinske sezone.
Paralelno sa realizacijom potprojekata, u okviru PRO programa se aktivno radi na donošenju strateškog plana održivog razvoja za opštinu Novi Pazar. Do ovog trenutka je završen proces prikupljanja podataka neophodnih za socio-ekonomsku analizu koja će dati osnovu za kvalitetno rešenje strateškog plana, čije se donošenje očekuje u septembru.
Program PRO je partnerski program donatora – Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), Vlade Republike Srbije i opština Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje, a koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj ( UNDP).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari