Probe za grejnu sezonu u toku: Prijavite ako primetite curenje radijatora 1Foto: Miroslav Dragojević

Počele su funkcionalne probe grejanja pred novu sezonu. Građani preko kontakt centra prijavljuju probleme, najčešće zbog curenja radijatora.

Direktor JKP „Beogradske elektrane“ Vanja Vukić izjavio je za RTS da imaju oko 100 poziva dnevno, te da je njihovim radnicima prioritet da izađu na teren da bi rešili kvarove, kao i da sezona najverovatnije neće početi pre 15. oktobra.

Poslednje pripreme sistema „Beogradskih elektrana“ su u toku. Kontakt centar je od 1. oktobra, kada su počele funkcionalne probe, primio ukupno 300 poziva građana, od čega se 75 njih žalilo na curenje radijatora.

Direktor JKP „Beogradske elektrane“ Vanja Vukić, gostujući u Beogradskoj hronici, pozvao je građane da omoguće pristup radnicima u prostorije podstanica da bi rešili probleme, istakavši da osobama koje nisu ovalašćene nije dozvoljeno da ulaze u njih da ne bi bilo incidenata.

Sto građana dnevno prijavljuje kvarove

Vukić je rekao da se tokom funkcionalnih probi dnevno kontakt centru javi oko 100 ljudi, istakavši da su curenja radijatora prioritet radnika „Beogradskih elektrana“.

„Naš sistem je specifičan jer šest meseci u godini miruje. Kada krene cirkulacija vode, dolazi do pojedinih problema i kvarova. Zadatak ‘Beogradskih elektrana’ je da što pre izađu na teren“, poručuje Vukić.

Napominje da temperatura u stanovima tokom grejnje sezone mora da bude najmanje 21 stepen, te da su obezbeđeni svi energenti, na osnovu kojih je formirana cena grejanja, u celoj Srbiji.

„Ako prosečna temperatura bude ispod 12 stepeni počećemo i pre 15. oktobra sa grejanjem. Prema prognozi, ipak, u narednih desetak dana neće biti potrebno da ga uključujemo“, zaključuje direktor JKP „Beogradske elektrane Vanja Vukić.

Ne radite na svoju ruku

Ekipa Beogradske hronike prilikom snimanja uobičajenog dana majstora „Beogradskih elektrana“ bila je po prijavi građana u zgradi u Majke Jevrosime 22.

Radnici su na mesto prijave stigli za dva minuta, gde su u podrumu zatekli otključanu podstanicu, ekspanzioni sud je na zemlji, otkinuta cev, poplavljen podrum, a voda i dalje curi.Majstor je prvo isključio struju da neko na nastrada.

Stanar koji je iz, za sada, nepoznatih razloga bio u podstanici, povređen je i privatnim vozilom prevezen je u Urgentni centar.

Vladan Pavlović, izvršni direktor za distribuciju toplotne energije JKP „Beogradske elektrane“ pojašnjava da je došlo je otkidanja cevi i dodaje da će u roku od dva do tri dana vratiti sve u prvobitno stanje.

Ovo što se dogodilo u Majke Jevrosime, opomena je svima da ništa ne smeju da rade na svoju ruku, naročito ne kad „Beogradske elektrane“ sistem pune vodom pod pritiskom.

Dok traju funkcionalne probe, dežura više od 100 ekipa svakog dana od 7 do 19 sati

Kad 15. oktobra počne grejna sezona, biće ih više, kada će biti i jasno kako radi 35 toplotnih izvora i više od devet i po hiljada podstanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari