Problem oko izgradnje regionalne deponije 1

Grad Požarevac, kao i druge jedinice lokalne samouprave u Srbiji suočene su sa brojnim problemima, objektivnim, subjektivnim ali uglavnom nasleđenim iz ranijeg perioda, kada se radi o infrastrikturnoj komunalnoj opremlјenosti što je u neposrednoj vezi sa stanjem i problemima na planu zaštite životne sredine.

Problemi kao što su obezbeđivanje dovolјnih količina zdrave pijaće vode za sve stanovnike Grada Požarevca, izgradnja sistema za odvod i prečišćavanje otpadnih voda, očuvanje biodiverziteta i čuvanje prirodnih resursa, adekvatno upravlјanje svim vrstama otpada kao poseban problem, prekogranična saradnja u ovoj oblasti, kao i druga pitanja iz ove oblasti, zahtevaju puno institucionalno i pravno angažovanje svih resursa jedinice lokalne samouprave ali i obezbeđivanje sredstava koja za ove namene nisu mala.

Pomoćnik gradonačelnika Požarrevca zadužen za za zaštitu životne sredine, Dragan Ćurčija kaže da ono što je dobro i što svakako treba pohvaliti je činjenica da je Republika Srbija, posle poslednjih izbora izmenila Zakon o ministarstvima i formirala novo Ministarstvo za zaštitu životne sredine. – Srbija je na taj način isprednjačila u odnosu na sve zemlјe u okruženju u kojima je ova kompleksna i zahtevna oblast samo deo nekog drugog ministarstva, kao što je to bio slučaj i kod nas, na koji način je i pre otvaranja Poglavlјa 27. koje se odnosi na zaštitu životne sredine Srbija pokazala svoj odgovoran odnos prema ovom, za građane ove zemlјe vrlo važnom pitanju-kaže on i dodaje da je jedan od najkompleksnijih i najvažnijih pitanja iz ove oblasti, a Ministar za zaštitu životne sredine g. Goran Trivan je to posebno i odmah naglasio, je i pitanje regionalnih sanitarnih deponija, koje predstavlјa problem i za Grad Požarevac.

Nacionalnom strategijom za upravlјanje otpadom sa cilјem približavanja EU iz 2003 godine, Strategijom upravlјanja otpadom 2010-2019, Zakonom o upravlјanju otpadom, Zakonom o zaštiti životne sredine, Zakonom o obaveznoj proceni uticaja na životnu sredinu, Uredbom o odlaganju otpada na deponije, Zakonom o komunalnim delatnostima, i drugim važećim propisima iz ove oblasti, promovisan je integrisani odnosno regionalni princip u planiranju i izgradnji regionalnih sanitarnih deponija, rekao je prvi ekolog grada Požarevca i naglasio: „ To praktično znači: da će dve ili više jedinica lokalne samouprave, na čijoj teritoriji živi više od 250.000 stanovnika, doneti Regionalni plan upravlјanja otpadom, na osnovu zakonom utvrđenih kriterijuma odrediti lokaciju deponije, pribaviti neophodne planske i urbanističke akte, izvršiti procenu uticaja na životnu sredinu, zaklјučiti ugovor o zajedničkoj izgradnji regionalne deponije i obezbeđivanju finansijskih sredstava za njenu izgradnju u odnosu na količine generisanog otpada po jedinici lokalne samouprave, formirati Regionalno preduzeće za upravlјanje otpadom odnosno deponijom, vršiti stalni monitoring nad radom deponije kao i utvrditi plan sanacije i rekultivacije deponije po isteku njenog životnog ciklusa- istakao je Ćurčija..

Međutim, proces izgradnje Regionalne sanitarne deponije traje najmanje 3-5 godina, a većina gradova i opština u Srbiji odlaže otpad na sanitarno neuređene deponije čiji je vek trajanja pri kraju, među kojima je i Grad Požarevac.

Sa druge strane, Srbija nije u poziciji da selektivno prihvata ili ne prihvata propise koje donosi Evropska unija, pa i u situaciji kada ti propisi ponekad protivreče sami sebi ili situaciji na terenu imajući u vidu regionalnu podelјenost Srbije, lošu saobraćajnu infrastrukturu, udalјenost gradova i opština i druge probleme. Naime, jedno od načela koje propisuje Nacionalna strategija upravlјanja otpadom ali i zakoni iz ove oblasti jeste i načelo ekonomičnosti i blizine pristupa, koje upućuje da otpad treba odlagati što je moguće bliže mestu nastanka, kako bi se izbegao nepotreban prevoz otpada, i dodatno ugrožavala životna sredina.

Ćurčija ističe da pored problema sa deponijom, Grad Požarevac kao i druge jedinice lokalne samouprave očekuje sveobuhvatan i odgovoran posao uređivanja stanja u oblasti upravlјanja otpadom, pre svega na izgradnji transfer stanica, reciklažnih dvorišta, ulaganje u tehnička sredstva koja će omogućiti primarnu selekciju otpada, uređenje i sanaciju divlјih deponija, što treba da omogući ponovno iskorišćenje otpada i smanjenje generisanog otpada na godišnjem nivou po glavi stanovnika, što predstavlјa krajnji cilј Evropske unije ali i Srbije.

On naglašava da Grad Požarevac aktivno radi i na institucionalnom i na pravnom nivou u skladu sa svojim nadležnostima na rešavanju problema u oblasti upravlјanja otpadom, vodeći aktivnu politiku održivog razvoja u svim oblastima, a u narednom periodu imamo u planu da u rešavanje ovog problema uklјučimo sve zainteresovane građane, udruženja, privrednike i druge a naročito mlade, imajući pre svega u vidu važnost očuvanja zdrave životne sredine.

-Kao odgovorna lokalna samouprava otvoreni smo za sve predloge i inicijative koje mogu doprineti rešavanju problema u ovoj oblasti. Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kao i Agencija za zaštitu životne sredine nam u tome mogu pomoći i njihova pomoć i saradnja su od klјučnog značaja. Zbog toga, u narednom periodu očekujemo još bolјu i sadržajniju saradnju sa nadležnim Ministarstvom za zaštitu životne sredine-zaključuje i poručuje Dragan Ćurčija, prvi operativac gradonačelnika Požarevcu u oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari