Politički predstavnici Albanaca iz opština Bujanovac i Preševo u pismu premijeru Ivici Dačiću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću, „sa žaljenjem konstatuju da je besmisleno nastaviti započeti dijalog“, čiji bi rezultati bili predodređeni na osnovu nepotpunih podataka popisa iz 2011. godine, navodi se u pismu dostavljenom Danasu.

„Novo zakonsko rešenje koje Preševo ostavlja bez osnovnog suda i osnovnog tužilaštva, a Bujanovac bez osnovnog tužilaštva i bez prekršajnog suda, ozbiljno ugrožava interese albanskog stanovništva“, pišu politički lideri Albanaca sa juga Srbije.

Oni navode da se ne mogu saglasiti sa policijskom zaplenom preko 5.000 udžbenika koji su donacija sa Kosova, kao i smanjenjem za trideset odsto budžeta Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) tokom 2013. godine, što je posledica primene nepotpunih podataka popisa i smanjenja sredstava za te opštine iz nacrta budžeta Srbije za 2014. godinu, koja otežavaju normalno funkcionisanje lokalnih samouprava, te NSA.

U pismu se podseća da je u martu ove godine pokrenut novi politički proces koji ima za cilj da poboljša stanje Albanaca opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. Politički i institucionalni predstavnici Albanaca tih opština napisali su dokument od sedam tačaka, pod nazivom „Platforma urgentnih mera za afirmaciju prava Albanaca Preševa, Bujanovca i Medveđe“.

„Vlada Srbije, nakon analize dokumenta, ocenila je da je on prihvatljiv i ostvariv i da na osnovu tog dokumenta treba pokrenuti dijalog sa političkim predstavnicima Albanaca“, dodaje se u pismu. Albanski politički lideri podsećaju da je delegacija predstavnika Albanaca imala sastanak sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, a posle rekonstrukcije Vlade i sa premijerom Ivicom Dačićem.

„Na oba ta sastanka stvorena je atmosfera optimizma da će konačno ova Vlada početi ozbiljno da se bavi i rešava probleme sa kojim se susreću Albanci ovog regiona“, konstatuje se u pismu i precizira da je „dogovoreno da se za svaku tačku iz dokumenata organizuju sastanci sa predstavnicima resornih ministarstava“, pa je „u jednoj korektnoj i obećavajućoj atmosferi tekao sastanak sa ministarkom zdravlja Slavicom Đukić Dejanović“, kojoj su predočeni zahtevi predstavnika Albanaca u oblasti zdravstva.

„Međutim, već naredni sastanak, sa predstavnicima Ministarstva pravde, i usvajanje Zakona o sedištima i područjima sudova i tužilaštava, uz odbijanje svih pet amandmana narodnog poslanika Rize Haljimija, ozbiljno ugrožava ne samo početni optimizam već i ceo ovaj započeti proces“, ističe se u pismu. Novo zakonsko rešenje za sudove, kako se ocenjuje, nije dovoljna garancija da će se omogućiti proporcionalno učešće Albanaca u pravosudnim institucijama, a takođe je neadekvatno za ostvarenje prava na službenu upotrebu albanskog jezika u pravosudnim institucijama.

Takođe, ukazuje se da probijanje obećanih rokova (jul 2013) sa početnih sastanaka za pronalaženje prihvatljivog rešenja za spomenik u Preševu i Memorijal Žandarmerije u Lučanu (Bujanovac) „baca senku sumnje u namere da se problemi iskreno rešavaju“.

Situaciju dodatno komplikuje nerazjašnjena smrt Bajrami Rešata u Okružnom zatvoru u Vranju, te je potrebno ovaj tragični slučaj najobjektivnije rasvetliti, upozoravaju politički lideri Albanaca. 

Obeležen Dan zastave Albanije

Preševo, Bujanovac – Svečanom sednicom SO Preševo i protestnim okupljanjem u centru Preševa juče je obeležen 28. novembar – Dan zastave – nacionalni praznik Republike Albanije. Na zgradi opštine pored srpske istaknuta je i zastava Albanije, kao i pano na kome je ispisano: „Vratite nam spomenik“. Sednica lokalnog parlamenta počela je minutom ćutanja za sve poginule pripadnike Oslobodilačke vojske za Bujanovac Preševo i Medveđu (OVPMB) te intoniranjem himne Republike Albanije. „Jedan od povoda za protest jeste nedozvoljena upotreba nacionalne zastave i simbola Albanije u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđe, kao i ostali nerešeni problemi sa kojima se suočavaju Albanci na jugu Srbije“, rekao je predsednik Opštine Preševo Ragmi Mustafa. Zamenik predsednika opštine Skender Destani rekao je da će zastava biti uklonjena u ponoć i precizirao da je izjava ministra pravde Nikole Selakovića u Skupštini Srbije da jedino Srbija ima nacionalne savete nacionalnih manjina u Evropi „čista laž“ i navodi da nacionalne savete ima i Hrvatska i da su oni u boljem položaju nego u Srbiji.

Jedinstven stav svih političkih partija

Pismo su potpisali narodni poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Haljimi, predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, zatim predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, kao i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri, te predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliu, predsednik Skupštine opštine Preševo Ramiz Latifi, zamenik predsednika opštine Preševo Skender Destani, predsednik Demokratske unije Albanaca (DUA) Rahmi Zulfiu, i predsednik Opštinskog odbora PDD u Bujanovcu Šaip Kamberi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari