Istraživanje koje je sproveo Autonomni ženski centar pokazuje da žene trpe nasilje i po 10 do 15 godina pre nego što potraže pomoć, a vrlo mali broj njih prijavi nasilnika.

Statistika pokazuje i da su u više od 70 odsto slučajeva ubistava žena u svetu izvršioci bili njihovi muški partneri. S druge strane, u Srbiji ne postoji pouzdana statistika o tome koliko je žena žrtava nasilja u porodici. Problem je i domaće pravosuđe, jer sudovi „retko samoinicijativno određuju privremene mere zaštite u slučaju porodičnog nasilja, iako za to imaju zakonski okvir“, pokazalo je istraživanje prezentovano javnosti povodom 25. novembra – Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ukazalo je da je veliki broj žena u Srbiji svakodnevno žrtva diskriminacije i nasilja. Šovinistički i seksistički stavovi pokazuju na kom je nivou svest našeg društva kada su u pitanju žene i problemi s kojima se suočavaju, navodi se u saopštenju i ističe da su učešće žena na upravljačkim mestima, loša prevencija u oblasti zdravstvene zaštite i nasilje nad ženama problemi sa kojima se one svakodnevno nose.

Međunarodni dan juče je obeležilo i više nevladinih organizacija. Predsednica Odbora za ljudska prava iz Vranja Suzana Antić-Ristićocenila je da je neophodno da se Zakon o zlostavljanju u porodici proširi i na ugovorenu udaju, čije su žrtve mnoge maloletnice s juga Srbije. „Na ugovorenu udaju ne reaguju ni policija ni tužilaštvo. Proglašavaju se nenadležnim čak i na konkretnom primeru žene iz okoline Vranja koja je Odboru pre mesec dan prijavila muža koji je godinama zlostavljao i nju i njihove četiri maloletne ćerke i potom ih po ugovoru udao za određenu sumu novca“, rekla je Antić-Ristić.

Mreža NVO Žene na delu organizovala je juče na beogradskom Trgu Republike performans povodom kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari