Uz podršku Fondacije Institut za otvoreno društvo, nevladino udruženje „Bonum“ počelo je realizaciju projekta „Edukacija o Zakonu o sprečavanju konflikta interesa za javne funkcionere u opštinama na sjeveru Crne Gore“.

U projektu koji će trajati do septembra i koji se realizuje u opštinama: Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Plav, Rožaje, Andrijevica i Žabljak, očekuje se učešće funkcionera iz ovih sredina, a predavači su predstavnici Komisije za sprečavanje konflikta interesa, Komisije za antikorupcijsku inicijativu i nevladinih organizacija koje se bave problemom korupcije. Sem konferencije za novinare na kojoj je predstavljen projekat, biće održan seminar na temu „Šta je Zakon o spriječavanju konflikta interesa i kako se primjenjuje“, a na pljevaljskoj TV biće prikazana emisija o ovom zakonu i njegovoj primjeni.

Razlog za pokretanje projekta je usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa, krajem prošle godine. Ovaj zakon treba da označi napredak u upotpunjavanju takozvanog antikorupcionog zakonodavstva, u kome je već ranije donijet Zakon o finansiranju političkih stranaka. Sada se pokazuje da postoji veliko kašnjenje u primjeni Zakona o sprečavanju sukoba interesa pri obavljanju javnih funkcija. Primjena Zakona će doprinijeti da se zaista u društvu suzbiju izvori korupcije i djelovanja u situaciji sukoba interesa. Nedosledna primjena ovog Zakona prijeti da i pored izražene političke volje da se suzbije ova pojava korupcije, novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa ostane „mrtvo slovo na papiru“ .

Zakon o konfliktu interesa bi trebalo da specifikuje situacije u kojima nije dobro, ili nije dozvoljeno, zavisno od zakonske orijentacije i formulacije, da neko lice obavlja javnu funkciju s obzirom na svoje druge, privatne ili javne interese. Tada, ukoliko nadležni državni organi ne pozovu takvo lice da podnese ostavku, ili ga ne smijene, ili ne pokrenu istragu protiv njega ukoliko je počinilo neki teži prestup, javnost može sasvim jasno vidjeti o kome se radi, koja je vrsta konflikta interesa prema zakonskoj karakterizaciji u pitanju i može preko medija vršiti pritisak da se to lice skloni sa javne funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari