Rudnik olova i cinka Šuplja stijena u Šulima kod Pljevalja, počeće probnu proizvodnju polovinom maja, rekao je Veselin Pejović, većinski vlasnik preduzeća „Gradir Montenegro“, koje je prije više od tri i po godine kupilo taj rudnik.

– Planiramo da do 15 ili najkasnije do 18 maja otvorimo rudnik i krenemo sa probnom proizvodnjom. Biće to rudnik kojim će se ponositi Crna Gora, a i mnoge svjetske kompanije će nam pozavidjeti. Slobodno mogu da kažem da u svijetu nema rudnika sa ovako savremenom tehnologijom, rekao je Pejović.

On je kazao da se poslovi oko otvaranja rudnika nisu mogli brže odraditi, „jer se radi o veoma složenoj investiciji“. Pejović je rekao da će ovoga puta proizvodnja u rudniku sigurno početi u roku, navodeći da je do sada u taj posao investirao više od 25 miliona evra. „Završeno je drobilično postrojenje, koje se nalazi na koti od 1.285 metara, a uskoro će početi i obuka radnika. Sistem pretkoncentracije je završen i sada se postavlja konstrukcija hale koja će obezbijediti optimalne uslove rada i u zimskim uslovima. U toku je montiranje hidrauličnog sistema za transport rude do flotacije, koji je automatizovan. Skladište za koncentrat i sortirnica su kompletno završeni. Trenutno montiramo presu i pripremamo prostor za odlaganje flotacione jalovine, koja će biti urađena po najrigoroznijim ekolokim standardima“, navode odgovorni iz tog rudnika.

Pejović kaže da je kupljena kompletna nova oprema, jer je procijenjeno da je stari pogon flotacije u Gradcu tehnički prevaziđen i da je ekonomski neisplativ. „Svuda u savijetu je potrebno pet do šest godina da bi se otvorio novi rudnik, a mi ćemo uspjeti taj posao da završimo za tri godine“, rekao je Pejović. On je dodao da će rudnik zapošljavati oko 70 radnika, koji će prethodno proći obuku za rad na savremenim mašinama.

Pejović kaže da trenutno u Šupljoj stijeni na poslovima pripreme i montaže opreme radi oko tridesetak radnika, kojima se redovno izmiruju plate. On je najavio da će ovih dana raspisati oglas za prijem novih radnika. „Prednost pri zapošljavanju imaće mještani Pljevalja, posebno Šula, koji budu ispunjavali tražene uslove. Svi radnici prethodno će proći obuku za rad na savremenoj opremi. Ko uspješno završi obuku biće primljen u radni odnos“, rekao je većinski vlasnik „Gradir- Montenegra“. Pejović je kazao da da im na ruku ide i sadašnja berzanska cijena olova i cinka, a da će cjelokupnu proizvodnju izvoziti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari