Prema sadašnjim najavama narednog meseca italijanski „Lames“, kooperant „Fijata“ u zakupljenom prostoru u Sremskoj Mitrovici počinje proizvodnju automatskih podizača stakla za automobile, a tokom jeseni „Lames“ će u Radnoj zoni „Sever“, kraj autoputa u Sremskoj Mitrovici, početi izgradnju sopstvene fabrike u kojoj će, do kraja 2012. godine, biti zaposleno ukupno 250 radnika.

Uz pomoć Vlade Srbije „Lames“ će dobiti najbolje moguće uslove i podsticaje za investiciju. To je suština pregovora predstavnika Grada Sremska Mitrovica, italijanskih investitora i Ministarstva ekonomije, koji su nedavno uspešno okončani.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović kaže da „Lames“ ovih dana završava formiranje menadžmenta firme čije sedište će biti u Sremskoj Mitrovici.

– Probna proizvodnja automatskih podizača stakla za automobile počinje u septembru u Sremskoj Mitrovici, u iznajmljenom pogonu, gde će biti zaposleno do 80 radnika, a tokom jeseni Italijani u Mitrovici počinju izgradnju sopstvene fabrike – navodi Nedimović i pojašnjava da će u septembru „Lames“ uzeti 5,5 hektara zemljišta u radnoj zoni „Sever“ u Sremskoj Mitrovici gde će graditi pogon od 8.500 kvadratnih metara.

– Izgradnja ovog objekta počinje tokom jeseni jer je namera Italijana da do sredine naredne godine pogon stave u punu funkciju. Ukupna investicija je vredna osam miliona evra, a biće zaposleno 250 radnika – kaže Nedimović.

Tokom realizacije investicije „Lamesa“ Mitrovica će po prvi put iskoristiti efekte uredbe Vlade Srbije kojom je grad kraj Save svrstan među 15 lokalnih samouprava od posebnog interesa kod privlačenja direktnih stranih investicija što znači da će investitor moći da računa na podsticajna sredstva koja iznose i do 10.000 evra po zaposlenom.

– Za nas je važno što smo se uključili u priču dolaska „Fijata“ u Srbiju, mada je „Fijat“ tek treći kupac „Lamesa“ koji najveći deo proizvodnje plasira u automobile „pežo“ i „BMW“. U tom lancu je i „mercedes“ pa je važno što smo dobili renomiranu kompaniju koja je u svetskim okvirima, treća po proizvodnji u ovoj oblasti auto-industrije – kaže Nedimović, i najavljuje da će narednog meseca posetiti sedište „Lamesa“ u Italiji gde će se razgovarati o eventualnom dolasku i „Lamesovih“ kooperanata jer već postoje signali da bi Mitrovicu za svoje fabrike izabrala i dva „Lamesova“ kooperanta.

Besplatno zemljište

Italijanskog investitora grad će podržati sa klasičnim podsticajnim merama vezanim za komunalno opremanje zemljišta, a SIEPA značajnim subvencijama. Pored toga, Italijani očekuju da iskoriste mogućnost da, zbog zapošljavanja većeg broja lica, dobiju besplatno zemljište. Elaborat o tome se radi i o njemu će se izjasniti Skupština grada, a potom i Vlada Srbije koje treba da daju saglasnost na taj postupak.

Dinamika

Prema utvrđenoj dinamici, tokom septembra će predstavnici „Lamesa“ i Sremske Mitrovice potpisati ugovore o zemljištu, nakon toga sledi postupak izdavanja građevinske dozvole, a nova fabrika treba da se završi do maja 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari