Predlog Odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini grada Niša da se u dnevni red njene sednice uvrsti rasprava o regularnosti nedavnog izbora načelnika i zamenika gradskih uprava juče nije „prošao“.

Predsednik SG Mile Ilić rekao je da predlog nije mogao da „postane“ tačka dnevnog reda zbog proceduralnih propusta, a predlagači su izrazili sumnju da je pravi razlog namera da se „zataškaju ozbiljne nezakonitosti i kršenja ljudskih prava pri izboru ovih načelnika i zamenika načelnika“.

– Odbornička grupa DS dostavila je zahtev za dopunu dnevnog reda ovom tačkom, što po Poslovniku nije moguće jer je sednica SG već zakazana, već je trebalo da dostavi zahtev za proširenje dnevnog reda, koji je u ovakvom slučaju moguć. Takođe, odbornička grupa nije dostavila akt o kojem želi da se diskutuje, što je obavezno. Ovo sam prethodno saopštio šefu odborničke grupe DS i predložio mu izmenu formulacije o „dopuni“, kao i da odbornička grupa zatraži da se SG izjasni o zaključku Gradskog veća o postavljanju ovih načelnika, koji bi kao akt bilo moguće dostaviti. Pošto to nije učinjeno, nisu ispunjeni poslovnički uslovi da predlog uđe u dnevni red – rekao je Ilić i naložio službama da umnože predlog odborničke grupe DS i podele ga svim odbornicima, što nije obaveza po Poslovniku, ali je znak „dobre demokratske prakse i običaja“ u ovom parlamentu.

Predstavnici odborničke grupe DS Goran Krivačević i Siniša Dinić kazali su da je ovo samo formalno obrazloženje, a da vlast verovatno ne želi da javno raspravlja o „krajnje spornom“ izboru načelnika i zamenika načelnika gradskih uprava, a posebno navodnom nalogu gradonačelnika Zorana Perišića da mu novopostavljeni načelnici pre stupanja na dužnost dostave potpisane blanko ostavke, što su oni i učinili. Krivačević i Dinić su dodali da „ne može DS da poseduje akt ili informaciju ko je, recimo, tražio da načelnici gradskih uprava pre postavljenja podnesu blanko ostavke, niti gde su takve ostavke deponovane“.

Odbornička grupa DS nedavno je zahtevala od Ustavnog suda Srbije, ali i Agencije za borbu protiv korupcije, Zaštitnika građana, nadležnih odbora Skupštine Srbije, resornih ministarstva, tužilaštva i policije da ispitaju legalitet i legitimitet izbora načelnika gradskih uprava. Niške demokrate su o slučaju blanko ostavki obavestili i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i to smatraju svojim stranačkim „doprinosom Vučićevoj ličnoj borbi protiv korupcije“. Svi načelnici su, inače, izabrani na skorašnjem javnom konkursu, ali pripadaju partijama na vlasti (SNS, URS i SPS). Skoro svi su bili vršioci dužnosti načelnika u prethodnih šest meseci na predlog tih partija. U Nišu ima devet gradskih uprava.

„Smatramo da su blanko ostavkama prekršena ljudska i građanska prava garantovana Ustavom Republike Srbije, kao i Zakon o krivičnom postupku, jer je izvršeno krivično delo zloupotrebe službenog položaja. Prekršeni su i Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o radu i Statut grada Niša. Takođe, prekršena su osnovna načela na kojima počiva pravni sistem EU. Zahtevanje blanko ostavki od gradskih službenika, koji su uz to formalno izabrani na konkursima, pokazuju neverovatnu bahatost aktuelne vlasti. Načelnici će raditi sa unapred priznatom krivicom za loš rad do kojeg uopšte ne mora da dođe“, navele su prethodno demokrate.

Odbornička grupa DS zatražila je i istragu o drugim „nezakonitostima“ tokom sprovođenja „kriminalizovanog“ javnog konkursa za izbor načelnika i zamenika načelnika gradskih uprava. Prema navodima demokrata, na konkursu je „falsifikovana konkursna dokumentacija“. Neki načelnici i zamenici načelnika izabrani su uprkos tome što su državni ispit, kao obavezni uslov za obavljanje ovih funkcija, polagali nedelju dana nakon krajnjeg roka za dostavljanje prijava i konkursne dokumentacije.

Opet o prvom čoveku policije

Na ovoj sednici Skupštine grada razmatraju se, pored ostalog, programi rada gradskih javnih preduzeća i ustanova za ovu godinu, kao i imenovanje nadzornih odbora u njima. Na predlog odborničke grupe Niška priča u dnevni red je ušlo i razmatranje informacije o tome da niška Policijska uprava duže od tri godine nema načelnika i kako se to odražava na bezbednost u gradu. Rezultat ove rasprave trebalo bi da bude usvajanje zaključka kojim SG Niša traži od Ministarstva unutrašnjih poslova da ga što pre imenuje.

Perišić: Ni demanti ni potvrda

Gradonačelnik Zoran Perišić, inače predsednik SNS u Nišu, nije potvrdio, ali ni demantovao informaciju o blanko ostavkama. Na pitanje Danasa da li je tačno da su načelnici uprava potpisali takve ostavke po njegovom nalogu i zašto je to zahtevao, Perišić je odgovorio da će „to komentarisati onda kada mu se dostavi jedan primerak takve blanko ostavke“. Prema nezvaničnim izvorima, ostavke se navodno nalaze u njegovoj fioci. Perišić i Gradsko veće kazali su da je sve urađeno u skladu sa zakonom. „O regularnosti čitavog postupka govori i to da je povodom konkursa stigao samo jedan prigovor“, rekao je Perišić. U Gradskom veću potvrdili su da je bilo nekoliko kandidata koji su zaista državni ispit položili nakon isteka konkursa, ali da takvu mogućnost propisuje Uredba Vlade iz 2009. godine. Prema Uredbi, za mesto načelnika gradskih uprava mogu da konkurišu lica koja su samo prijavila polaganje državnog ispita, a polagaće ga naknadno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari