Krajem prošlog meseca u jednoj od novovaroških diskoteka, u dva sata noću, desila se masovna tuča mladića. Policija je privela pet osoba, od kojih je trojici mladića sudija za prekršaje po skraćenom postupku izrekao novčanu kaznu. Obuku za samozapošljavanje pod nazivom „Put do uspešnog preduzetnika“, koji je prošle godine organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje, završila su 22 nezaposlena lica iz naše opštine, od kojih su samo četiri bila mlađa od 25 godina!


Za Novu Varoš pomenuta tuča nije bila nikakva senzacija, jer je takvih odmeravanja snaga u diskotekama bilo u više navrata. U nedostatku bilo kakvih istraživanja uzroka ponovljenih masovnih obračuna, slobodni smo izneti sledeću pretpostavku: kad već ne mogu da iskažu svoje sposobnosti, jer su nezaposleni, a niko im nije ponudio neki vid društvenog angažmana da bi stekli osećaj da su društveno korisni, mladi, koji su inače po prirodi stvari skloni dokazivanju, nesvesnim porivom okreću se iskazivanju svoje ličnosti snagom mišića i borilačkim veštinama.

Od 2.586 lica iz naše komune na Tržištu rada, 1.451 ima srednju stručnu spremu, 112 višu i 59 visoku. Ako se od ove armije nezaposlenih kadrova samo njih četiri starosti do 25 godina, uz bespovratnu stimulaciju od 160.000 dinara, prijavilo za osnivanje preduzetničkih radnji – to je porazan podatak. Zašto preduzetnički duh i entuzijazam, tako prirodne osobine mladih ljudi, ne krasi većinu mladića i devojaka iz naše lokalne zajednice, razloga je više.

Stimulacija za prvo zapošljavanje je nedovoljna. Iscrpljeni padom standarda mnogi roditelji ne mogu pomoći svojim kćerkama i sinovima da bi se samozaposlili, a neki nisu voljni da odreše kesu.Većina roditelja nije edukovana za vaspitanje svoje dece pa ih zato olako prepuštaju ulici. Za plate učitelja, nastavnika i profesora izdvajaju se pozamašna sredstva. Porazna je činjenica što njihove mnogobrojne bivše učenike najčešće viđamo u Zavodu za zapošljavanje, u kafićima i diskotekama.

Pred naletom agresivnih vršnjaka, već ranije ogrezlih u dokoličenje, sa stečenim navikama da se opijaju alkoholom i koriste drogu, roditelji i škole gube bitku.

Vratimo se malo unazad i zapitajmo se, šta je „od oca ostanulo sinu“. Do pre dve decenije, pune novovaroške fabrike, sigurnost radnog mesta i redovne plate, uspavale su borbeni duh i stvaralački nagon ondašnjih industrijskih radnika. Eto nam jednog od odgovora na pitanja: zašto nemamo tradiciju u preduzetništvu, što smo u uslovima tržišne utakmice deprimirani i što nam je omladina bez elana.

Mladima nije pružena šansa da upoznaju odlike sveta rada i da u njemu pronađu svoje mesto. Lanac u formiranju celovite ličnosti, osposobljene za samostalan život, prekinut je. Okrenute „višim“ političkim ciljevima i očuvanjem stečenih pozicija, političke partije iz naše opštine, ne brinu mnogo o problemima omladine. Da su naši mladići i devojke osposobljeni za rad nevladinih organizacija, u našu opštinu moglo bi se sliti dosta sredstava iz domaćih i međunarodnih fondova. To što Kancelarija za mlade dobija iz budžeta milion dinara, nedovoljno je za razvoj potrebnih aktivnosti.

Kad je u pitanju omladina, sportske aktivnosti dece i i srednjoškolaca su jedna od retkih svetlih tačaka. Posle izgradnje sportske dvorane i drugih terena, osnovane su mnoge sportske ekipe pionira, kadeta i omladinaca.

Ako težimo da budemo organizovano društvo, onda to podrazumeva da mladima moramo dati promišljenu i organizovanu psihološku i svaku drugu podršku i mnogo veću finansijsku potporu.

Autor je diplomirani politikolog iz Nove Varoši

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari