Samo što je kardinal Kristof Šenborn saopštio da je tokom 2010. oko 80.000 austrijskih vernika napustilo rimokatoličku crkvu, vezujući taj crni rekord za vesti o seksualnim skandalima u crkvenim internatima, do javnosti je doprla dramatičnija vest da je crkvene redove zvanično, uz potpis, tokom prošle godine napustilo 87.393 ljudi, odnosno 64 odsto više u poređenju sa 2009, kada je to učinilo 53.000 Austrijanaca. Na taj način povećavan je broj onih koji zvanično ne pripadaju ni jednoj religiji u Austriji.


Po broju ljudi koji su napustili rimokatoličku crkvu prednjači grad Beč, sa 25.314 osoba. Ono šta zabrinjava crkvene krugove odnosi se i na činjenicu da je u snažnim katoličkim sredinama procenat onih koji napuštaju crkvu ogroman. U Tirolu crkvu je, u odnosu na 2009., napustilo 81 odsto više katolika, Foralbergu 87 odsto, a u Koruškoj čak 94 odsto.

Pored seksualnih afera, verski analitičari smatraju da ozbiljan razlog leži i u crkvenom doprinosu od prosečno sto evra godišnje, koji je dužan da plati svaki katolik. Crkvena kasa u Austriji je tako tokom 2010. dobila za oko devet miliona evra manje u poređenju s prethodnim periodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari