U novosagrađenim plastenicima PD „RIO“ koji su zasađeni ružama stručnjaci iz firme „Padana“ iz Italije, koje je predvodio jedan od vodećih stručnjaka iz ove oblasti u Evropi Roberto Fereti, nedavno su preneli stručna znanja u oblasti uzgoja rezanih ruža u uslovima plastenika PD „RIO“, a radi se o najaktuelnijim metodama sa kojim su se upoznali i učenici treće godine Poljoprivredne škole u Požarevcu, smer tehničar hortikulture. Predavanjima su prisustvovali i kandidati za zapošljavanje u proizvodnji ruža.


Dr Gordan Bojković, zadužen za odnose sa javnošću PD „RIO“, istakao je da ova firma ne preuzima samo tehnologiju, već i najsavremenija znanja u ovoj oblasti koja prenosi na buduće generacije i lokalno stanovništvo.

– PD „RIO“ iz Kostolca organizovalo je dvodnevno stručno predavanje o uzgoju rezanih ruža u plastenicima, koje vode Roberto Fereti i Ivan Zlohar iz italijanske firme „Padana“. Predavanju, pored radnika RIO, prisustvuju i kandidati za zapošljavanje u našem privrednom društvu i učenici treće godine Poljoprivredne škole iz Požarevca, smer tehničar hortikulture. Privredno društvo „RIO“ će između njih izabrati 24 najbolja kandidata za zapošljavanje. Ovo predavanje je početak intenzivne aktivnosti na prenošenju aktuelnih svetskih tokova i znanja u našu zemlju, kako bi se podigla produktivnost i kako bi postali konkurentniji na tržištu Evrope i sveta. U okviru te aktivnosti planira se i letnja škola, koju će naše privredno društvo organizovati tokom leta – između ostalog rekao je Bojković.

Saša Matić, rukovodilac tehničke službe u PD „RIO“, napomenuo je da se radi o ružičnjaku prostranom na 25 ari i da je ovo veliki korak u proizvodnji koja je u toku. Potom je reč prepuštena šefici proizvodnje Brankici Ilić, koja je iskazala veliku zahvalnost ljudima koji su podržali ovaj projekat.

– Presrećna sam jer sam prvo krenula sa malim plastenikom. Sada nam je omogućeno da radimo sa stručnim ljudima u oblasti proizvodnje ruža, a njihovo znanje i metode ćemo primeniti kako bismo unapredili proizvodnju ali i dalje širenje – rekla je Ilićeva i dodala da je uspostavljena saradnja sa Poljoprivrednom školom kroz praktičnu nastavu.

Roberto Fereti je jedan od vodećih evropskih stručnjaka u oblasti uzgoja ruža u plastenicima. PD „RIO“ sa ponosom ističe da su obojica gostujućih stručnjaka iznela izuzetno visoko mišljenje o plasteniku i tehnološkom procesu rekultivacije zemljišta koji koristimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari