– Nakon svojevrsnog „rata“ koji su vodili auto-prevoznici i taksisti, ko će za što veću svotu novca prevoziti izbeglice od Preševa do Šida i kada je tu presušio izvor lake i velike zarade, sada je otvoreno novo polje profiterstva na prodaji humanitarne pomoći koja stiže u prihvatne centre u Miratovcu i Preševu.

– Mi u policiji nismo dobili nikakvu prijavu da se na pijaci u Bujanovcu, Preševu ili Vranju pojavila prodaja robe iz humanitarnih kontigenata koji stižu za izbeglice. U skladu sa time ne možemo ni preduzeti bilo kakve mere – rečeno je Danas u policijskim izvorima na jugu Srbije. Policija navodi da se i dalje vodi pojačana kontrola „svih prevoznika“, te da se sankcionišu pokušaji ilegalnog prevoza izbeglica ka Šidu.

Za humanitarce na terenu koji nisu želeli sa imenom i prezimenom da komentarišu „mogućnost prodaje humanitarne pomoći, u prvom redu konzervirane hrane“, cela priča je pomalo neverovatna.

– Magacini su pod kontrolom i ne verujem da postoji bilo kakav vid zloupotrebe ili čak krađe, kako bi se konzerve prodavale po pijacama. Ovde smo dnevno delili i po više od 2.000 humanitarnih paketa u poslednjih mesec dana, a ranije i mnogo više i nije zabeležen nijedan ovakav slučaj – kaže za Danas jedan od volontera u Crvenom krstu u Preševu želeći da ostane anoniman.

Novinar Danasa pokušao je da ovu informaciju da proveri i kod čelnika lokalnih samouprava u Preševu i Bujanovcu, ali su oni odbili bilo kakav razgovor na ovu temu ukazujući „da to nije u njihovoj nadležnosti“.

– Za moguću preprodaju humanitarne pomoći za izbeglice prvu put čujem od vas. Nisam ni zvanično, ni nezvanično do sada imao bilo kakvu informaciju o tome, od građana, ili nadležnih organa, a sa situacijom sa izbeglicama sam upoznat od njenog početka sredinom prošle godine – rekao je za Danas zamenik predsednika Opštine Preševo dr Skender Destani. On isključuje i mogućnost bilo kakve zloupotrebe i medicinske pomoći namenjene izbeglicama koje se kratko zadržavaju u Preševu žureći da što pre odu ka granici sa Hrvatskom. U Preševu niko ne isključuje mogućnost da izbeglice same dobijenu hranu ostavljaju, kao što su zabeleženi slučajevi da se u autobusu nadje i po dvadesetak konzervi neotvorene ribe, koja onda može da završi na lokalnim pijacama, jer izbeglice najčešćeza svoj novac kupuju u lokalnim prodavnicama i hranu i napitke.

Ipak, proteklih dana na društvenim mrežama, ali i u nekim beogradskim tabloidima, pojavili su se napisi u kojima se tvrdi da izbeglice širom Srbije na pijacama prodaju stvari koje su dobili kao humanitarnu pomoć. Za sada je to uglavnom zimska garderoba za koju polako i prolazi sezona, a najčešći je slučaj da na pijacama prodaju robu na kartonskim kutijama. Prodavci na tezgama kažu da je to svakodnevni prizor, ali da se ne mešaju, iako im ne prija ideja da neko prodaje stvari koje su dobijene kao pomoć.

Đurović bez komentara

Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila kaže za Danas da nije u poziciji da komentariše ovakvu vest, budući da je za tako nešto čuo iz neformalnih izvora, ali da zvaničnih potvrda te informacije nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari