Prodekanka na FPN traži od uprave da reaguje povodom navoda da je kandidat za novog dekana Slaviša Orlović seksualno uznemiravao studentkinje 1Foto: (1) Screenshot Facebook/Fakultet političkih nauka - Univerzitet u Beogradu; (2) Ivan Dinić/Nova S

Prodekanka za studije prvog stepena Fakulteta političkih nauka (FPN) Natalija Perišić zadražila je od uprave Fakulteta da reaguje povodom medijskih natpisa o tome da je kandidat za dekana Slaviša Orlović navodno seksualno uznemiravao studentkinje ove visokoškolske ustanove.

U dopisu upućenom dekanu FPN Draganu Simiću i predsedniku Saveta ovog fakulteta Dušanu Vučićeviću, Perišić je ukazala da su se na više portala pojavili članci da je studentkinja master akademskih studija optužila i prijavila Orlovića za seksualno uznemiravanje.

„Istovremeno, društvene mreže Instagram i X postale su preplavljene komentarima bivših i sadašnjih studentkinja o seksualnom uznemiravanju na Fakultetu političkih nauka. Imajući u vidu domet navedenih portala i moć društvenih mreža, ovi natpisi prekrili su dugačkom senkom izbore za dekana na Fakultetu, s obzirom na to da su doveli u sumnju činjenicu da se Fakultet političkih nauka suprotstavlja svim vidovima zloupotreba, uznemiravanja i nasilja, uključujući seksualno“, navela je Perišić u dopisu.

Ona je podsetila da je FPN bio prvi fakultet u okviru Univerziteta u Beogradu koji je usvojio regulativu kojom se sankcioniše seksualno uznemiravanje.

Fakultet je, kako je dodala, nedavno ovu regulativu uskladio sa regulativom Univerziteta u Beogradu i imenovao poverenice, odnosno lica za podršku studentima koji su doživeli seksualno uznemiravanje, ucenjivanje i seksističku diskriminaciju kako bi obezbedio primenu regulative.

„Svako može postati žrtva seksualnog uznemiravanja, bez obzira na godine života i na pol. Međutim, žrtve seksualnog uznemiravanja na fakultetima su i dalje, po pravilu mlade žene, tj. studentkinje. Stoga, kao žena na jednoj od najviših pozicija na Fakultetu političkih nauka, upućujem vam ovu molbu da u skladu sa svojim nadležnostima preduzmete odgovarajuće aktivnosti povodom tvrdnji koje su navedene u medijima i koje su u javnom prostoru, te u prigodnoj formi obavestite zainteresovanu javnost o tome. Samo razjašnjavanjem tvrdnji o seksualnom uznemiravanju, Fakultet političkih nauka može da pokaže svoju posvećenost očuvanju akademskih vrednosti i sloboda, kao i borbi protiv svih oblika nasilja“, zaključila je prodekanka u dopisu.

Do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da dobijemo odgovor dekana FPN Dragana Simića da li će reagovati povodom dopisa profesorke Perišić.

Isto pitanje smo uputili predsedniku Saveta Fakulteta Dušanu Vučićeviću koji je kratko rekao da je nekoliko minuta pre nego što smo ga pozvali podneo ostavku na tu funkciju iz ličnih razloga.

Slaviša Orlović nije želeo za Danas da komentariše navedeni dopis, vec nam je u SMS poruci napisao da je “odgovorio dekan”.

Podsetimo, Nastavno-naučno veće FPN pre nekoliko dana predložilo je Slavišu Orlovića za novog dekana. Ostalo je da se o tom predlogu izjasne članovi Saveta FPN, u čijoj nadležnosti je izbor dekana.

Biljana Đorđević, docentkinja na ovom fakultetu, na svom nalogu na društvenoj mreži „Iks“ objavila je i prokomentarisala pomenuti dopis.

„Kao poverenica za ravnopravnost na FPN znam da su naše nadležnosti pre svega savetodavne, da u slučaju saznanja o seksualnom ucenjivanju treba da obavestimo dekana kao i da se svaki disciplinski postupak pokreće zahtevom dekanu koji na kraju sankcioniše. Zato je ovo važno“, napisala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari