"Uprava FPN je podsticala studentkinje da prijave seksualno uznemiravanje": Prodekanka Natalija Perišić za Danas povodom dopisa o slučaju Slaviše Orlovića 1Foto: Medija centar

Prodekanka za studije prvog stepena Fakulteta političkih nauka (FPN) Natalija Perišić zatražila je 3. juna od uprave Fakulteta da reaguje povodom medijskih natpisa o tome da je kandidat za dekana Slaviša Orlović navodno seksualno uznemiravao studentkinje ove visokoškolske ustanove, a za Danas objašnjava koji razlozi su je naveli da uputi pomenuti dopis.

U periodu koji je prethodio, ističe prodekanka, uprava Fakulteta nastojala je da reaguje i reagovala je na sve situacije u skladu sa procedurama koje su propisane odgovarajućom regulativom i da rešava sva pitanja, uključujući pitanja seksualnog uznemiravanja, unutar institucije.

„Postupano je i po formalnim prijavama, ali i po neformalnim prijavama studentkinja koje su se obratile poverenicama, odnosno licima od poverenja za žrtve nasilja. Formalno, kao prodekanica nemam ingerencije u ovoj sferi, ali imam obavezu i odgovornost, kao i svi drugi članovi fakulteta, da čuvam sve slobode i prava studenata i studentkinja“, objašnjava Perišić.

Uprava Fakulteta je, pored toga, napominje Perišić, podsticala studentkinje i studente da prijave seksualno uznemiravanje, ali bez velikog uspeha.

„Izgleda da nismo uspeli u potpunosti da razvejemo strah i kreiramo poverenje kod studentkinja i studenata. Smatram da je u pitanju širi društveni kontekst, koji nije podsticajan za rešavanje pritužbi protiv onih koji imaju veću moć, koje god vrste bila“, ukazuje Perišić.

Žrtve nasilja su nažalost, ukazuje prodekanka, često žrtve podsmeha i nepoverenja, etiketirane i u konstantnom riziku od retraumatizacije.

„Moja sadašnja reakcija motivisana je onim što sam navela u svom dopisu – time da sam žena koja je na jednoj od najviših pozicija na Fakultetu, a da su žrtve seksualnog uznemiravanja uopšteno, naročito na fakultetima, mlade žene. Pored toga, motivacija za tu reakciju je ta što prema regulativi Fakulteta političkih nauka, dekan ima široka ovlašćenja po pitanju odlučivanja u slučajevima pritužbi na seksualno uznemiravanje, ucenjivanje i nasilja. Imajući u vidu svedočenja koja su se pojavila na društvenim mrežama, verujem da je izuzetno važno da budu pažljivo ispitana, kako ne bismo imali sumnje u to da li će u budućnosti biti odgovarajuće reagovano na eventualne pritužbe“, zaključuje Perišić.

Podsetimo, Nastavno-naučno veće FPN pre nekoliko dana predložilo je Slavišu Orlovića za novog dekana. Ostalo je da se o tom predlogu izjasne članovi Saveta FPN, u čijoj nadležnosti je izbor dekana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari