Jedan pripadnik gruzijske policije podlegao je juče ranama od metka koji je ispaljen iz pravca ruskog kontrolnog punkta smeštenog u blizini Južne Osetije, navodi se u saopštenju zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Nije bilo poznato ko je otvorio vatru, ali je sigurno da je incident produbio tenzije između Tbilisija i Moskve, budući da su gruzijske vlasti već optužile ruske snage za ubistv

Jedan pripadnik gruzijske policije podlegao je juče ranama od metka koji je ispaljen iz pravca ruskog kontrolnog punkta smeštenog u blizini Južne Osetije, navodi se u saopštenju zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Nije bilo poznato ko je otvorio vatru, ali je sigurno da je incident produbio tenzije između Tbilisija i Moskve, budući da su gruzijske vlasti već optužile ruske snage za ubistvo policajca. Prema rečima šote Utaišvilija, zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova, policajac je preminuo u bolnici, a gruzijske snage nisu uzvratile vatrom.

Kako je prenela privatna ruska televizija Rustavi-2, pripadnici ruskih snaga na kontrolnom punktu u selu Karaletiju, blizu Abhazije su izjavili da nisu učestvovali u incidentu. Prema nezvaničnim saznanjima, moguće je da je za smrt policajca odgovoran napadač iz Južne Osetije. Posmatrači iz EU biće raspoređeni u Gruziji na osnovu dogovora da se mogu kretati u svim pravcima, čak iako se tome bude protivila Rusija, izjavio je juče visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana. „Posmatrači iz EU će biti raspoređeni na osnovu dogovora da im je svuda dozvoljeno kretanje, uključujući i teritoriju Južne Osetije i Abhazije, čiju je nezavisnost Rusija nedavno priznala“, rekao je Solana. Međutim, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov juče je odbacio mogućnost da bi posmatrači EU mogli da uđu u separatističke regione Južnu Osetiju i Abhaziju. „Posmarači će biti raspoređeni samo oko Južne Osetije i Abhazije, a ne unutar ovih republika“, rekao je Lavrov, optužujući gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija da pogrešno prenosi ono šta je dogovoreno. Izjava ministra spoljnih poslova Rusije kontradiktorna je i tvrdnjama francuskog predsednika Nikole Sarkozija, koji je izdejstvovao od Rusije novi rok za povlačenje ruskih snaga iz Gruzije, kao i za razmeštanje posmatrača EU na terenu.

U međuvremenu, ruske snage nastavile su povlačenje, te su napustile još jedno utvrđenje u blizini Abhazije. Bilo je naznaka i da se ruski vojnici pripremaju da se povuku iz dva kampa smeštenih na periferiji luke Poti na obali Crnog mora, izjavio je gradonačelnik Vano Saginadze. Oprema je odvožena kamionima, mada su vojna vozila ostala na mestu, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari