Produžava se popis u oko 30 opština u Srbiji 1

Iako je danas formalno poslednji dan popisa, iz Republičkog zavoda za statistiku su najavili da će rok u pojednim opštinama biti produžen.

Kako je za N1 rekao Petar Korović, pomoćnik direktora RZS, trenutno se analizira situacija a tokom dana će biti zvanično saopšteno gde i za koliko još dana će popis biti produžen.

On je podsetio da je popis produžen i 2011. godine za pet dana i to u velikim gradovima i opštinama.

Prema njegovim rečima, za sada je izvesno da će popis biti produžen u nekim opštinama u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Korović je precizirao da će produženja popisa biti u oko 30 opština na nivou cele zemlje, i to u trajanju od jednog do sedam dana, zavisno od potreba određene opštine.

On je prošle nedelje rekao da malo zaostaje Beograd, otpisujući to na činjenicu da ljudi manje provode vremena u stanu i imaju više obaveza. Korović je istakao da je procedura jednostavna za ljude koji se nisu popisali – ako zateknu u sandučiću poruku da je popisivač bio, okrene se broj infocentra, a poziv je besplatan.

„Kažete na kojoj ste adresi, operater vas spoji sa popisivačem i onda ugovorite termin i završite obavezu“, istakao je on.

Podsetimo, Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova građani su u obavezi da učestvuju na popisu i da daju potpune i tačne odgovore na pitanja popisivača.

U slučaju da građanin odbije da učestvuje u popisu predviđene su kazne u iznosu od 20.000 do 50.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari