Ministar ekonomije u Vladi Srbije, Mlađan Dinkić, predložio je u jučerašnjim pregovorima sa Zastavinim sindikalcima, da se svim radnicima s evidencije Zastave zapošljavanje i obrazovanje (ZZO) ponude otpremnine od po 250 evra po godini staža za raskid radnog odnosa sa tim društvom.

Ministar ekonomije u Vladi Srbije, Mlađan Dinkić, predložio je u jučerašnjim pregovorima sa Zastavinim sindikalcima, da se svim radnicima s evidencije Zastave zapošljavanje i obrazovanje (ZZO) ponude otpremnine od po 250 evra po godini staža za raskid radnog odnosa sa tim društvom. Krajnji rok za izjašnjavanje radnika ZZO na jučerašnjim pregovorima pomeren je sa 15. na 27. avgust, s tim što će radnici ZZO sada moći da se izjašnjavaju i o ponuđenoj otpremnini od po 250 evra po godini staža. Juče je dogovoreno i da se ministar Dinkić i Zastavini sindikalci sastanu još jednom do kraja avgusta.
Vođa Zastavine sindikalne delegacije Zoran Mihajlović nakon razgovora sa ministrom Dinkićem, rekao je za Danas da sindikalci nisu zadovoljni ishodom jučerašnjih pregovora te da će ulični protesti ovdašnjih radnika početi kako je i najavljeno 20. avgusta.
– Ministar Dinkić nije prihvatio naš predlog da se trajanje ZZO produži za još godinu dana, kako bismo problem tog društva i radnika na njegovoj evidenciji rešavali u mirnoj atmosferi. Mi nećemo sprečavati radnike da se izjašnjavaju o raskidu radnog odnosa sa ZZO, uz otpremnine od po 250 evra po godini staža, ali ne verujemo da će veliki broj njih to i prihvatiti. Otuda ćemo već danas početi pripreme za početak uličnih protesta koji će najpre biti organizovani u Kragujevcu, a zatim i u Beogradu, odnosno ispred Vlade Srbije.
U saopštenju Ministarstva ekonomije, što je prvo javno oglašavanje nekog predstavnika vlasti o ovom problemu, kaže se da je Vlada „jednoglasno odlučila da se ne produžava Sporazum sklopljen pre šest godina, a koji ističe 31. avgusta ove godine“.
„Predstavnici ZZO obavešteni su da Vlada Republike Srbije nema pravo da nakon šest godina i dalje od poreskih obveznika Srbije traži da finansiraju zaposlene ovog preduzeća koji ne rade“, kaže se u saopštenju, u kojem se objašnjava da se ZZO od osnivanja u potpunosti finansira sredstvima iz budžeta i da je do sada koštao oko 100 miliona evra.
„Predstavnicima sindikata je ponuđena stimulativna otpremnina od 250 evra po godini radnog staža zaposlenog, što u proseku iznosi 6.500 evra po zaposlenom, odnosno, blizu 10.000 evra za one najstarije“ saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari