Predškolska ustanova , , Lane’’ u Kučevu koja u svom sastavu ima dva objekta , , Sunce ‘’ i , , Maslačak’’ proslavila je 30 godina postojanja i rada. Ovoj svečanosti prisustvovali su predsednik opštine Zoran Milekić sa svojim saradnicima, mnogobroni gosti iz opština Braničevskog okruga, građani i roditelji.

O postignutim rezultataima na vaspitanju mališana u proteklih tri decenija govorila je direktorka Predškolske ustanove . . Lane’’ Ranka Jovetić koja je istakla da počeci predškolskog vaspitanja i obrazovanja u ovom kraju datiraju još od kraja 19 veka.

– U decembru 1082. godine Samoupravna interesna zajednica dečije zaštite ove Zviške opštine osniva radnu organizaciju Dečiju ustanovu-vrtić u Kučevu. Naredne godine u februaru 1983. godine Sekretarijat za opštu upravu i društvene delatnosti Skupštine opštine Kučevo donosi rešenje po kome su ispun jeni svi propisani uslovi i dečiji vrtić , , Lane’’ počeo je sa radom. Tada je bilo 7 zaposlenih, a deca su bila raspoređena u dve grupe, mlađu sa 17 i stariju sa 23 deteta. Kroz tri decenije broj dece je rastao, a program vaspitno-obrazovnog rada ostvaruje se u 9 grupa, od kojih u 3 jaslene i 6 vaspitnih grupa, istakla je direktorka Predškolske ustanove , , Lane’’, Ranka Jovetič.

Ova obrazovna ustanova za protekle tri decenije imala je važnu ulogu u pružanju vaspitno-obrazovnog rada mališana u opštini Kučevo . U ovoj predškolskoj ustanovi danas boravi 134-tvoro mališana od jedne do 7 godina starosti. Mališani vrtića , , Lane’’ sa svojim vaspitačima redovni su učesnici na mnogobrojnim kulturno-sportskim takmičenjima i manifestacijama, gde postižu dobre rezultate. -Sve ovo dovodi i do zapaženih učešća dece i vaspitača na takmičenjima i manifestacijama koja se dešavaju na nivou Braničevsko-Podunavskog okruga i sa kojih se naša deca i vaspitači često vraćaju sa osvojenim nagradama. Da je stručnost nešto što karakteriše našu Ustanovu govori i činjenica da su naši vaspitači bili prvi sa svojim kolegama na nivou oba Okruga gde su držali seminare radioničarskog tipa. Da nismo uspešni kao profesionalci samo na lokalu, već i šire potvrđuje i nagrada za , , Naj medicinsku sestru predškolskih ustnova Srbije’’ koju je za našu Ustanovu 2008. godine dobila medicinska s estra-vaspitač Snežana Đorđević, dodala je Jovetić.

Trijada opština-kolektiv-roditelji svojom uspešnom saradnjom obezbedila je deci opštine Kučevo prijatno i sigurno mesto za odrastanje i razvoj. I pored sve manjeg broja dece koja se rađaju u ovoj zviškoj opštini sva mesta u vrtiću su uvek popunjena. Tome je doprineo i ugled koji ova ustanova uživa u svojoj sredini. -Naša ustanova , , Lane’’ i svi zaposleni kontinuirano rade na obezbeđivanju svih uslova za bezbedan rada i boravak dece. Radi se uporedo i na uređenju, obnavljanju i oplemenjivanju svih prostora u vrtiću. Šta god radimo, to radimo profesionalno i uz pomoć Lokalne samouprave i roditelja , rekla je direktorka, Ranka Jovetić.

Mališani su za svoje goste i roditelje izveli prigodan kulturno-umetnički program, a njihovi vaspitači i radnici ove ustanove za provedenih deset i trideset godina rada nagrađeni su jubilarnim nagradama kao i zahvalnicama zslužni pojedinci, preduzeća, radnji i ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari