Predlog da se Haškom tibunalu za ratne zločine produži mandat za bar dve godine dobio je juče podršku poslaničkih grupa u Evropskom parlamentu, čelnika Evropske unije i Evropske komisije. U EP u Strazburu je predloženo da EU zatraži od Saveta bezbednosti UN hitno produženje mandata Haškog tribunala, uključujući obezbeđenje sredstava za njegov dalji rad.

Prema rezoluciji, usaglašenoj u Spoljnopolitičkom odboru parlamenta EU, ključno je da se u zatvoru ad hoc tribunala UN nađu i poslednji odbegli optuženici, Ratko Mladići Goran Hadžić. I da se, ujedno, očuva celokupna „baština“ i građa Haškog suda koji je, kako je ocenjeno, uveo novu sudsku praksu u međunarodnom pravu kad su u pitanju ratni i zločini protiv čovečnosti.

U rezoluciji, o kojoj će danas glasati plenum EP, podvlači se i da Evropska unija mora staviti do znanja kako će prosuditi da li su pravosuđa zemalja Zapadnog Balkana u međuvremenu osposobljena za merodavne istrage i suđenja za zločine proiv međunarodnog prava, pošto Haški sud okonča rad. S tim u vezi je ukazano na nužnost da srpske vlasti učine sve da se preostali optuženi nađu u zatvoru tribunala u Hagu, kao i da vlasti Hrvatske udovolje zahtevima haškog tužioca u vezi s dokumentima koja govore o ratnim zločinima, posebno u slučaju optuženog Ante Gotovine. Evropski komesar Oli Ren je u raspravi u EP podržao zamisao o produžetku rada Haškog suda, naglasivši da je puna saradnja s tribunalom u Hagu „odraz evropskih vrednosti, pravde i delovanja pravne države.a što je u središtu politike proširivanja EU na Zapadni Balkan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari