Prof. dr Vladimir Ranković izabran za rektora Univerziteta u Kragujevcu 1Foto: Z. S. M.

 

Na današnjoj sednici Saveta Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Vladimir Ranković izabran je za rektora na mandatni period 2024 – 2027. godine.

Savet Univerziteta u Kragujevcu na sednici tajnim glasanjem prisutnih članova, jednoglasno je izabrao prof. dr Vladimira Rankovića, redovnog profesora Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, za rektora Univerziteta u Kragujevcu na mandatni period od tri godine.

Njegov mandat mandat počinje 1. oktobra kada će stupiti na dužnost rektora Univerziteta u Kragujevcu.

Profesor Vladimir Ranković je rođen 1977. godine u Kragujevcu, gde je završio osnovnu školu i Prvu kragujevačku gimnaziju. Osnovne akademske studije završio je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2002. godine sa prosečnom ocenom 9.51.

Doktorirao je na Univerzitetu u Kragujevcu 2007. godine pod mentorstvom akademika Miloša Kojića i stekao zvanje doktor tehničkih nauka. U periodu od 2002. do 2007. godine bio je angažovan, u svojstvu istraživača saradnika, a od 2007. do 2008. godine u svojstvu naučnog saradnika u Centru za naučna istraživanja Srpske akademije nauka i umetnosti i Univerziteta u Kragujevcu.

Od 2008. godine radi na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu u zvanju docent i zatim u zvanju vanredni profesor, a od 2019. godine u zvanju redovni profesor za užu naučnu oblast Primenjeno računarstvo. Rukovodilac je studijskog programa osnovnih akademskih studija Poslovna informatika i modula Veštačka inteligencija u poslovanju na studijskom programu master akademskih studija Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Prof. dr Vladimir Ranković izabran za rektora Univerziteta u Kragujevcu 2
Foto: Univerzitet u Kragujevcu

Držao je predavanja po pozivu na Krakovskom Ekonomskom Univerzitetu. Koautor je većeg broja radova iz oblasti računarstva i finansija objavljenih u vrhunskim naučnim časopisima kao što su European Journal of Operational Research, Computers & Operations Research i Finance Researc Letters.

Prema citatnoj bazi SKOPUS radovi profesora Rankovića su citirani 175 puta a h-indeks ima vrednost 8. Profesor Ranković je recenzirao veći broj radova u vrhunskim međunarodnim naučnim časopisima referisanim u citatnoj bazi Web of Science kao i časopisu Ekonomski horizonti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Učesnik je i rukovodilac većeg broja domaćih i međunarodnih, naučnih i stručnih projekata i trenutno rukovodi jednim projektom iz poziva Erazmus+. Takođe je koautor nekoliko softverskih rešenja razvijenih na Univerzitetu u Kragujevcu.

U periodu od 2016. do 2019. godine je obavljao dužnost šefa Katedre za informatiku i kvantitativne metode na Ekonomskom fakultetu a od od 2020. godine je obavljao dužnosti prorektora za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari