Vest da je Ibrahim Džaber odlučio da iz verskih razloga napusti litvanski Žalgiris iznenadila je gotovo sve poznavaoce košarkaških prilika u Evropi. Ovakav potez Amerikanca zapravo je jedinstvene prirode. Naime, Džaber nije mogao da prihvati da na dresovima litvanskog velikana stoji natpis firme koja se bavi proizvodnjom alkohola, takođe zasmetale su mu isuviše golišave čirlidersice.

Džaber je bio u korektnim odnosima sa čelnicima Žalgirisa. U klub je došao prošlog leta, nametnuvši se kao prvo rešenje na mestu plejmejkera. Vrlo profesionalno je obavljao svoj posao. Na treninge je dolazio u zakazano vreme, a često je umeo da ostane i posle timskog rada kako bi poboljšao određene segmente u driblingu, šutu, kao i u individualnoj odbrani. Amerikanac je inače nakon odluke da napusti Žalgiris, rešio da vrati sav novac koji je zaradio proteklih meseci nastupajući za najbolji litvanski klub.

Džaber je srpskog publici postao poznat kao član bugarske reprezentacije. Najbolje partije pružao je kao igrač rimske Lotomatike, gde je jedno vreme sarađivao sa Dejanom Bodirogom dok je srpski as obavljao funkciju sportskog menadžera u italijanskom timu. Posle dve sezone u Rimu, godinu dana je igrao za Milano. Imao je dosta uspešnu koledž karijeru na univerzitetu Pensilvanija. Ostao je upamćen kao jedan od najboljih kradljivaca lopti u istoriji navedenog univerziteta. U završnoj godini koledž karijere prosečno je beležio 18,2, odnosno 15,9 poena, tako da je proglašen za igrača godine u diviziji u kojoj se takmičila Pensilvanija. Posle koledž karijere nije draftovan od strane nekog NBA kluba. Učestvovao je kao član Detroita, kasnije i Lejkersa u Letnjoj ligi, ali se nije izborio za mesto u nekom od najkvalitetnijih američkih timova.

U mladosti je odlučio da promeni veru, tačnije da pređe u islam. Rođen je 3. februara 1984. godine u Elizabetu u Nju Džersiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari