Profesionalne udovice trovale svoje muževe za 30.000 dinara 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan pre 80 godina u Filadelfiji započeto je senzacionalno suđenje gospođi Karini Favato koju je policija nazvala “profesionalnom udovicom” i optužila je kao člana jedne velike trgovačke bande, prenosi Vreme.

Sem ubistva svoga muža, Karina Favato odgovarala je i za trovanje sedamnaestogodišnjeg sina njenog muža iz prethodnog braka, Filipa Ingrao.

Policija je utvrdila da su se sve žene iz te trgovačke bande služile istim trikom: najpre bi se udale i odmah po venčanju glumile Profesionalne udovice trovale svoje muževe za 30.000 dinara 2zaljubljenost i manipulisale svojim muževima kako bi im oni obezbedili životno osiguranje.

Čim bi se udovice osigurale, njihovi muževi bi umirali zahvaljujući arseniku, a svaki muž je imao životno osiguranje koje je iznosilo najmanje 30.000 dinara.

Kako piše Vreme, odmah nakon smrti muževa, žene su ta osiguranja naplaćivale od osiguravajućih društava.

Detektiv koji je vodio istragu, uspešno je izašao na kraj sa ovim, kako ih on naziva, “prepredenim ženama”.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Dvadesetdrugog dana aprila 1939. godine list Pravda je pisao o crncu koji je hteo da postane belac samo da bi glumica u koju je bio zaljubljen pristala na brak.

Tada je u Kazablanci gostovanje imala glumačka trupa iz Španije.

Crnci i Arapi su svako veče punili dvoranu.

Lepa glumica i pevačica Alisa je svojim prelepim glasom brzo osvojila ljubitelje pozorišta.

Najviše je zasenila crnačkog vojnika Aliju Bena, koji se žestoko zaljubio u belu lepoticu.

Ben je jednog dana posetio lepu Alisu i zaprosio je.

Rekao joj je da će uskoro biti unapređen u vojsci, da ima kuću u Kazablanci i da bi pored njega bila srećna, ali mu se ona na to podrugljivo nasmejala i rekla kako se nikada u životu ne bi udala za crnca.

Njen odgovor je negativno uticao na njega, njegovo ponašanje i mentalno zdravlje.

Neprekidno je dosađivao mladoj glumici, posećivao je i navaljivao, a Alisa je sve vreme pravila neslane šale na njegov račun.

Jednog dana mu je ironično rekla: “Poći ću za tebe, kada ti koža bude pobelela!”Profesionalne udovice trovale svoje muževe za 30.000 dinara 3

Kako prenosi Pravda, Ben je to ozbiljno shvatio.

Sav svoj novac je trošio na vračare, gatare i nadrilekare koji su mu obećavali da će mu crnu kožu pretvoriti u belu poput Evropljana. On im je naivno verovao.

Nesrećni čovek crne kože je od konzumiranja mnogih trava i praškova počeo da oseća jake bolove u stomaku i teško se razboleo.

Posle izvesnog vremena, mladi crnac je preminuo u najvećim mukama.

Benovi drugovi koji su bili upućeni u beznadežnu ljubav svog prijatelja, znali su da je za njegovu smrt kriva cinična glumica Alisa.

Zbog svirepih “šala” kojima je oterala Bena u grob, hteli su da joj se osvete.

Ona je to naslutila i blagovremeno pobegla iz Kazablanke i vratila se u Španiju, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari